1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Млекопроизводители от цялата страна са в стачна готовност от 16 април

Млекопроизводители от цялата страна са в стачна готовност от 16 април

На заседание на Консултативния съвет ще бъде взето решение как да се разпределят помощите „de minimis“

Млекопроизводители от цялата страна са в стачна готовност от 16 април заради тежкото състояние на бранша, безконтролният внос на сурово мляко и имитиращи продукти. Решението е на Националното сдружение на млеко и месопроизводителите. В Стара Загора заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, разговаря с фермерите и обяви мерките, които е предприело земеделското министерство за подобряване на сектора.

На заседание на Консултативния съвет по животновъдство на 16 април ще бъде взето решение как да се разпределят помощите „de minimis“. Ръководството на земеделското министерство ще предостави това решение на браншовите организации, но ще препоръча по-голям финансов ресурс за малките и средните ферми. Три основни мерки предприема ръководството на агроведомството, за да удовлетвори исканията на млекопроизводителите.

Третата мярка е осигуряването на пазари. Първата стъпка в това отношение е споразумението с Турция за износ на месо и мляко. Очаква се следващата седмица делегация от Китай, с която да се подготви подобен пакет от документи. Заместник-министърът Цветан Димитров съобщи още, че 75% от животните в страната, застрашени от син език, вече са ваксинирани.

Автор: Велизара Цонева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.