1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на охладеното пилешко месо леко се понижи

Средната цена на охладеното пилешко месо леко се понижи

Поевтиняването на продукта е от 1,6% в Сливен и Ямбол до 3,2% в София

Като цяло, през периода 6 – 13 май 2015 г. средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо в страната остават около нивата от предходната седмица. По-съществено изменение, в посока надолу, се отчита само при средната цена на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги.

Пиле-замразено 

През изтеклата седмица най-ниски цени на едро на замразеното пиле са регистрирани в Добрич (3,55 лв./кг), а най-високи – в Благоевград (4,85 лв./кг). В шест области се наблюдава седмично понижение на цените в рамките на 0,8 – 4,5% (Сливен), а в други четири - повишение от 0,2 до 6,1% (Силистра). Средната стойност за страната намалява с 0,3% на седмична база, до 3,96 лв./кг. 

В големите търговски вериги (ГТВ) цените на дребно на замразеното пиле се задържат в границите от 4,62 лв./кг (Благоевград, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Сливен, Хасково и Ямбол) до 5,12 лв./кг (Силистра), като в почти всички области остават на нивата от предходния седмичен период. Единствено в ГТВ на област Варна се наблюдава седмично изменение на цената на дребно – намаление с 5%, което води до незначително понижение на средната стойност за страната с 0,2%, до 4,78 лв./кг.

През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,82 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,45 лв./кг в Хасково до 1,50 лв./кг в Добрич. В област Благоевград цените на продукта в ГТВ са по-ниски от тези на едро с 0,13 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на замразеното пиле продължават да варират от 4,53 до 5,50 лв./кг. Най-евтино се предлага замразеното пиле в по-малките магазини в Благоевград, а най-скъпо - в Силистра. При липса на седмични изменения на стойностите по области, средната цена на дребно за страната в ДТО остава на нивото от предходната седмица – 4,90 лв./кг.

Цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,94 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,85 лв./кг в Силистра. Изключение прави Благоевград, където цените в по-малките магазини са с 0,22 лв./кг по-ниски от тези на едро.
За наблюдавания период средната за страната цена на замразеното пиле в ДТО е по-висока от тази в ГТВ с 2,5%.
Пиле – прясно, охладено

Средно за страната, цената на едро на охладеното пиле в големите търговски вериги е 4,44 лв./кг, с 0,2% по-ниска на седмична база. Предлагането на продукта на тържищата в страната е в ценовия интервал от 4,23 лв./кг (Сливен и Ямбол) до 4,85 лв./кг (Смолян). Изменение на ценовите нива спрямо предходната седмица се регистрира в четири от областите - във всички в посока на намаление. Поевтиняването на продукта е от 1,6% в Сливен и Ямбол до 3,2% в София.

При търговията на дребно с охладено пиле в големите супермаркети се отчита по-съществено понижение на средната стойност за страната на седмична база - с 3,3%, до 4,75 лв./кг. По области, цените на продукта в ГТВ са в границите от 4,34 лв./кг (Видин, Враца, Монтана и София) до 5,24 лв./кг (Смолян). Спрямо предходния седмичен период, в дванадесет от областите се наблюдава намаление на цените с между 3,2 и 17%, най-значително в Плевен, а в три – увеличение от 2,2 до 9,8%, най-съществено във Варна.  

През изтеклата седмица цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,31 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,78 лв./кг в Пазарджик. В шест области цените на продукта в големите вериги са по-ниски от тези на едро с между 0,01 и 0,25 лв./кг (София). 

В другите търговски обекти охладеното пиле продължава да се търгува на цени от 4,60 лв./кг (Варна) до 5,35 лв./кг (Габрово, Ловеч и Плевен). Единствено в област Шумен се наблюдава изменение на стойностите спрямо предходната седмица - повишение с 1,4%. В резултат, средната цена на дребно на охладеното пиле за страната в ДТО се покачва с 0,2% спрямо предходната седмица до 5,04 лв./кг.

Средно за страната, цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са с 0,60 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-значителна разлика в тази посока се наблюдава в Ловеч (1,05 лв./кг), а най-малка – в София (0,35 лв./кг). Изключение прави област Варна, където цените на продукта в по-малките магазини са с 0,09 лв./кг по-ниски от тези на едро.
За наблюдавания период средната за страната цена на замразеното пиле в ДТО е по-висока от тази в ГТВ с 6,1%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.