1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Полша е най-големият производител на пилешко месо в ЕС

Полша е най-големият производител на пилешко месо в ЕС

Глобалното търсене на по-леки месни продукти продължава да расте

Повече от 2 милиона тона пилешко месо са произведени в Полша през 2014 година. Така страната се превърна в най-големият производител в рамките на Европейския съюз и заема една от водещите позиции в света.

Глобалното търсене на по-леки месни продукти продължава да расте. Купувачи на полското пилешко месо са не само другите страни от Европейския съюз, но и държави от Азия и Африка. 

През 2013-та Полша е била на трето място в Европа след Франция и Великобритания, но миналата година излиза начело. Според водещи анализатори за тази година се очаква нов ръст на производството с около 7 до 8 процента. Само през първите четири месеца на 2015-та са отчетени 691 хиляди тона, т.е. 9 % повече от същия период на миналата година. За това допринася и вътрешния пазар, където птичето месо е сред предпочитаните, най-вече заради по-ниската цена. През настоящата година се очаква полското потребление да достигне 27,2 килограма на глава от населението.

С бързи темпове се развива и експортът, тъй като Полша предлага продукцията си на много конкурентни цени. За периода януари-април износът е скочил с 18% на над 360 милиона евро. Най-големите клиенти в Европа са Германия, Великобритания и Франция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.