1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ФАО стартира разработването на електронен фитосанитарен сертификат

ФАО стартира разработването на електронен фитосанитарен сертификат

Електронният сертификат представлява централна платформа за събиране на доброволен принцип на сертификати от националните организации за растителна защита

Световната организация по прехрана и земеделие - ФАО стартира разработването на електронен фитосанитарен сертификат. Целта е да се намали разпространението на вредители и болести по растенията в международната търговия чрез една по-сигурна и рентабилна система, пише Terre-Net.

Електроннят фитосанитарен документ трябва да сложи край на сложния и скъп бюрократичен процес, който включва създаване, отпечатване и обмен между страните на милиони сертификати на хартиен носител всяка година. Сертификатите на хартия са предназначени да докажат пред вносителите, че растителните продукти са свободни от вредители, които могат да засегнат селскостопанските култури и околната среда и да навредят на местните икономики. Електронният сертификат представлява централна платформа за събиране на доброволен принцип на сертификати от националните организации за растителна защита в страните износителки, които се предоставят на страните вносителки. Това е един лесен и сигурен начин за обмен, който премахва необходимостта държавите да подписват двустранни протоколи с всеки от своите търговски партньори. Обменът на сертификати между националните организации за растителна защита елиминира проблемите с използването на фалшиви сертификати. Този начин е по-евтин и ще подобри спазването на стандартите за фитосанитарно сертифициране. Е-фито ще увеличи капацитета на страните да идентифицират области с висок риск и да намалят възможностите за измама. Австралия, Канада, САЩ, Кения, Нова Зеландия, Холандия и Република Корея вече използват една или друга форма на електронно фитосанитарно сертифициране.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.