1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП даде зелена светлина за преговорите със САЩ

ЕП даде зелена светлина за преговорите със САЩ

Необвързващата юридически резолюция бе приета с 436 на 241 гласа

Европейският парламент одобри преговорите със Съединените Щати за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, но обвърза финализирането им с някои условия. Най-важното сред тях е промяна в оспорвания арбитражен механизъм.

Необвързващата юридически резолюция бе приета с 436 на 241 гласа, 32-ма евродепутати се въздържаха. В документа се настоява американският пазар да се отвори за европейски фирми, но без да подрива и снижава европейските стандарти.

Арбитражният механизъм, за който Вашингтон настоява, и който би дал възможност на частен инвеститор да съди национална държава, трябва да бъде променен, препоръчват народните представители. Съдиите да се назначават публично и механизмът да подлежи на надзор по отношение на прозрачността, като това включва както избора на магистратите, така и самите им заседания. Освен това трябва да има апелативен механизъм т.е. възможност за обжалване и да има гаранция, че „частни интереси няма да надделеят на публичните”, пише още в резолюцията.

10-тият кръг от преговорите между Брюксел и Вашингтон ще се проведе между 13 и 17 юли.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.