1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Във връзка с разпространеното месо с антракс са задържани 4 човека

Във връзка с разпространеното месо с антракс са задържани 4 човека

Случаят е докладван на Окръжната прокуратура във Варна

Четирима души са задържани във връзка с разпространеното с антракс месо в търговски обекти в област Варна, пише vesti.bg.

Това е обявил старши комисар Даниел Пашов, директор на областната дирекция на полицията във Варна, след заседание на кризисния щаб, свикан от областния управител.

Случаят е докладван на Окръжната прокуратура във Варна.

В 30 търговски обекта са попаднали месни продукти от транжорната, в която е било разфасовано заразеното с антракс месо, каза областният управител Стоян Пасев.

Обектите, в които е открито заразено месо, са за бърза закуска, където се предлага скара и магазини за хранителни стоки. Днес ще бъдат обявени поименно всички обекти, в които има попаднало месо със съмнения за зараза. На обектите ще има разлепени табелки с информация за гражданите, допълни той.  

По-рано стана ясно, че в търговската мрежа във Варна, Добрич и Бяла са открити месни продукти, заразени с антракс. Свикано бе и извънредно заседание на кризисния щаб.

Заместник-областния управител Цветомир Петров обясни пред  Нова ТВ, че БАБХ е открила следи от заболяването в транжорната на ЕТ "Дари -Пламен Илиев", където е предадено за обработка заразеното месо от крава от село Млада гвардия. Поради тази причина тя е запечатана.

Цялата продукция от 8 юли до 22 юли се изтегля от търговската мрежа.

"Месото от болната крава не е попадало в търговската мрежа, има вероятност за вторично замърсяване от замърсени плотове в транжорната", обясни заместник-областният управител.

Очаква се по-късно да бъде обявено в кои и какви обекти е разпространено месото.

Собственикът на транжорната в кв. „Аспарухово“ Пламен Илиев, където било занесено месото от заразената крава от село Млада гвардия, е задържан и се разпитва, съобщи БНТ.

Досега Илиев отричаше дори да е имал досег със заразеното месо.

Специалистите успокояват, че, ако месото от животно, заразено с антракс, е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето. Няма опасност и ако млякото е сварено.

При консумация на месо от заразено с антракс животно симптомите се появяват до 7 дни. Те се изразяват в подуване на корема, диария и общо неразположение.

"Заболяването е 100% лечимо при потърсена навреме лекарска помощ", уверяват специалистите

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.