1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП гласува нов регламент за съдържанието на млечни протеини в храните

ЕП гласува нов регламент за съдържанието на млечни протеини в храните

С приетите нови предложения, европейското законодателство се адаптира към международните стандарти

Европейския парламент гласува промени, свързани с употребата на млечни протеини в хранителните стоки. Изменението има за цел да засили контрола.

Реформите са внесени с доклад, в който се отбелязва необходимостта от по-строги регулации, тъй като казеинът може да предизвика алергии. Предложените промени включват определяне на максимално съдържание на влага - 12%, вместо предходните 10 на сто. С приетите нови предложения, европейското законодателство се адаптира към международните стандарти. Законопроектът ще помогне на хранителната индустрия, като я направи равнопоставена на световния пазар, смята еврокомисарят по земеделие Фил Хоган.

Казеините са протеини в млякото, които съдържат аминокиселина, необходима за човешкия растеж и развитие. Някои евродепутати са изразили мнение, че подобни проблеми не трябва да бъдат регулирани на равнище ЕС и че страните трябва сами да решават такива въпроси. Всички депутати обаче са единодушни, че е необходимо запазване на здравето на гражданите чрез гарантиране на прозрачност за съставките в  храните. Компаниите, които участват в производството пък, трябва да имат достъп до необходимата  информация за коректното етикетиране на продуктите, особено когато става дума за алергени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.