1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 240 млн. лева за водния сектор от ОПОС 2014-2020 влизат във Фонда на фондовете

240 млн. лева за водния сектор от ОПОС 2014-2020 влизат във Фонда на фондовете

България не е застрашена от воден стрес и засушаване за разлика от други държави в южната част на Европа

За първи път в помощ на държавните средства  и фондовете от ЕС ( 2,3 млрд. лв. лева по ОПОС 2014- 2020) за водния сектор на помощ ще дойдат и частни средства през механизмите на финансовия инженеринг – 240 млн. лева от ресурса по Оперативна програма“ Околна среда“ могат да бъдат удвоени с привличане на частен капитал чрез Фонда на фондовете.

Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на организирана от вестник  „Капитал“  Пета годишна водна конференция „ Реализиране на значими промени във водния сектор“.

„Това означава повече икономика и отчетност в процеса на инвестиране в публичните активи“, добави тя.

Според министъра развитието и управлението на ВиК сектора е изключително важна тема, която засяга широк спектър от правни, регулаторни, социални и икономически аспекти. Годишният ресурс на България от възобновяеми пресни води е 101 млрд. куб.м, което нарежда страната ни на осмо място в ЕС. България не е застрашена от воден стрес и засушаване за разлика от други държави в южната част на Европа, обясни пред медиите министър  Василева и добави, че ресурсът, с който разполагаме, трябва да бъде използван разумно и ефективно.

Пред форума министър Василева отбеляза, че през  първия програмен период на ОПОС  бяха изградени или рехабилитирани 50 пречиствателни станции за отпадъчни води и беше положена над 2500 км. ВиК мрежа.

„Подобряват се технологиите за пречистване, това означава преки ползи за обществото и икономиката - защита на околната среда, опазване на водните ресурси, по- добро качество на услугите, надеждност и ефективност  на експлоатацията, намаляване на разходите за поддръжка, създаване на заетост, подобряване на естетиката на населените места, възможности за инвестиции и туризъм  и цялостно повишен жизнен стандарт на милиони българи“, каза министър Василева.

Инвестициите във ВиК сектора са тест за него и ще бъдат възможни и достъпни,  ако той е реформиран, рентабилен и устойчив. Тези ангажименти  се изпълняват ефективно като МОСВ, в ролята на финансиращ орган, продължава да подпомага МРРБ като координатор на реформата за успешното й завършване и изпълнение на поставените от ЕК изисквания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.