1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия премахва митата върху износа на пшеница през следващите две години

Русия премахва митата върху износа на пшеница през следващите две години

Мярката ще даде нов тласък на пазара

Русия премахва митата върху износа на пшеница през следващите две години. Това е заявил руският премиер Дмитрий Медведев. Мярката ще даде нов тласък на пазара, смята правителството.

Руското министерство на земеделието е предложило да се премахне данъка за периода между 15 септември 2016 и 1 юли 2018 г. Експортното мито е било наложено в началото на 2015-та, за да се поддържа предлагането на вътрешния пазар. През последната кампания Русия е постигнала рекорден износ на зърно и е изпреварила САЩ като най-големия износител на пшеница в света. Очаква се страната да запази тази позиция и през настоящата кампания, благодарение на рекордната реколта.

Отмяната на експортната такса трябва да увеличи износа на пшеница с 5 милиона тона. Очаква се експортът да достигне 30 милиона тона. Руските фермери многократно са отправяли искания за премахване на търговските бариери. Данъкът е довел до загуби в размер на близо 700 милиона евро. Според земеделските стопани, цените на пшеницата остават ниски – те са на ниво, малко над праговете за рентабилност. Реколтата от всички зърнени култури ще бъде между 110 и 114 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.