1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Открито е опасно вещество в лютеница

Открито е опасно вещество в лютеница

Към момента не е известно да е предприето нещо от БАБХ

Индустриален химикал с психоактивно въздействие е открит в лютеница, продавана масово на българския пазар, съобщава онлайн изданието OFFNews, като цитира изследване на „Активни потребители”. Става въпрос за олеамид, който се влага в пластмаси и смазки.

Като странично действие въздейства на същите рецептори, на които въздейства и марихуаната, казва д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните, където се провеждани тестовете. "Търсихме оцветители. Попаднахме на неизвестно вещество. След два-три месеца из лаборатории в Европа се установи какво е то - индустриалният химикал олеамид", посочва ученият. Той е категоричен, че веществото не е мигрирало от пластмаса, защото количеството е по-голямо. От "Активни потребители" нямат право да посочат търговското име на лютеницата нито производителя.

Подаден е сигнал в Софийска районна прокуратура и в Българската агенция по безопасност на храните още по Рождество. Към момента не е известно да е предприето нещо.

Изследването ще бъде публикувано утре. От него ще станат ясни и марките с конкретните показатели, но не и лютеницата, в която е открит олеамид.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.