вторник, 23 Април 2019, 09:52
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
26 Мар 2017 09:10 | Новини

Близо 700 птици са ваксинирани срещу Нюкясълската болест в Рудоземско

За сега нямаме сигнали и клинични признаци за второ огнище

Близо 700 птици са ваксинирани срещу Нюкясълската болест в Рудоземско
Оцени статията
|

Близо 700 домашни птици са ваксинирани в зоната на огнището на Нюкясълската болест в Рудоземско. Това заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните – Смолян д-р Сава Бозуков. „В трикилометровата зона (град Рудозем, селата Борие, Бяла река, Войкова лъка и Рибница) около огнището на заразата птиците са ваксинирани. Продължаваме да извършваме клинични прегледи и да наблюдаваме 10-километрова зона. За сега нямаме сигнали и клинични признаци за второ огнище. В района ще се прави четирикратна дезинфекция, така че мероприятията продължават и след ваксинацията”, поясни той. Д-р Бозуков отбеляза, че в помощ на ветеринарните специалисти са се включили както стопаните, така и кметовете на селата и доброволци.

Припомняме че в град Рудозем бе установено огнище на Нюкясълска болест по птиците. Умъртвени бяха 138 броя птици, а яйцата унищожени и загробени.

Предполага се, че заразата е дошла от диви птици, тъй като в района има мноо гълъби, а стопаните пускат на открито своите домашни птици.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker