1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Идеята за обозначаването на храните с цветовете на светофара набира все по-голяма популярност във Франция

Идеята за обозначаването на храните с цветовете на светофара набира все по-голяма популярност във Франция

Съответните полета са маркирани и с латинските букви от А до Е

Във Франция. Идеята за обозначаването на хранителни продукти с цветовете на светофара набира все по-голяма популярност. В момента Европейската комисия проверява изготвените от правителството правила. Ако Брюксел ги одобри, Франция ще стане втората европейска държава, след Великобритания, която прилага подобни етикети.

В края на април проектонаредбата е била предадена за съгласуване с Европейската комисия и с другите страни-членки на Съюза. Решение се очаква през юли. От френска страна смятат, че новите правила няма да нарушават европейските, тъй като прилагането на системата за етикетиране ще бъде доброволно.

Новото обозначение ще показва общата хранителна стойност на даден продукт, като за отрицателни фактори се смятат съдържанието на наситени мастни киселини, сол и захар, а за положителни – количеството баластни вещества и протеини, както и съдържанието на плодове и зеленчуци в готови ястия. Резултатът ще бъде отпечатван на опаковката под формата на уголемено поле от поредица от пет цветни полета, чиято гама преминава от тъмно зелено, през светлозелено, жълто, оранжево до червено. Съответните полета са маркирани и с латинските букви от А до Е. Тъмно зеленото поле и буквата А означават, че продуктът има най-добрата оценка, а червеното поле и буквата Е показват най-отрицателна хранителна стойноста.

Вече четири големи компании от хранителната индустрия са изразили готовност да участват в системата. Това са големи търговски вериги, които ще отпечатват новите етикети на продавани под собствената им марка продукти, съобщиха от земеделското министерство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.