1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Нов скок в цените на земеделските площи отчита статистиката в Германия

Нов скок в цените на земеделските площи отчита статистиката в Германия

Най-високите са цените в Бавария

Нов скок в цените на земеделските площи отчита Федералната статистика в Германия. През миналата година нивите в западните провинции значително са поскъпнали, като продадените площи са най-малките по размер от 20 години насам.

Средната цена за хектар обработваема земя през 2016 година е била 22 хиляди и 310 евро, с близо 14 процента по-висока от година по-рано. За периода от 2010-та насам цените са скочили почти двойно.

За първи път след обединението на Германия през 1990 година земите в източните провинции не са поскъпнали, отчетен е дори спад с 2,7 на сто до средно 13 хиляди и 800 евро за хектар. В провинциите от бившата Западна Германия обаче земята е поскъпнала с 2500 евро до 32 хиляди и 500 за хектар. Така разликите продължават да се задълбочават.

Най-високите цени се плащат от фермерите в Бавария, където продавачите искат средно 52 хиляди евро за хектар. На второ и трето място са провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Долна Саксония. В долния край на таблицата са незастроените земеделски площи в провинция Саарланд – под 9500 евро за хектар.

Впечатление прави обаче доста слабото предлагане на земя. Броят на сделките е паднал с 4 процента спрямо 2015-та, а продадените ниви, пасища и други са с обща площ 89 хиляди хектара, или 23 на сто под миналогодишните продажби.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.