1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ФЕРМЕР ЕКСПО РАКОВСКИ 2017

ФЕРМЕР ЕКСПО РАКОВСКИ 2017

Откриха дебютното издание на изложението

В град Раковски на пазара за живи животни в кв. Секирово зам.-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева откри първото изложение за животни и фермерски храни „Фермер Експо Раковски 2017“. Организатор на събитието е Организацията „Фермерско мляко ООД“. Изложението дава заявка още с дебютното издание, да се превърне във форум не само от регионален, но и от национален характер.

При откриването зам.-министър Василева заяви, че „родните фермери са доказали уменията си и заемат важно място в икономическия сектор. Показателно в това отношение е, че българското кисело мляко, сирене и кашкавал, както и месни продукти са се утвърдили сред водещите направления в нашето производството“. Тя подчерта още, че една от целите на МЗХГ е повишаване качеството на храните, които консумират българските потребители. Приоритет е насърчаването на родното производство и съхраняването на традиционния вкус. „Убедена съм, че добрият диалог ще продължи и ще отстояваме заедно интересите на българското производство, за да му осигурим добро и надеждно развитие“, каза още Василева и допълни, че животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по схемата de minimis“. Право на подпомагане имат земеделски стопани, регистрирани по Наредба 3, които отглеждат млечни и месодайни крави, биволици, овце-майки и кози-майки.

На събитието бяха представени млади животни –говеда, биволи, кози и овце от млечни и месодайни породи, развъждани в България. За настроението на всички се погрижиха от фолклорен ансамбъл „Слав Бойкин“ и група за народни танци „Китка” от град Раковски. Част от съпътстващата програма беше демонстрацията на земеделска техника.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.