1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. С огромно мнозинство Европейският парламент одобри промени в Общата селскостопанска политика

С огромно мнозинство Европейският парламент одобри промени в Общата селскостопанска политика

Преговорите за този пакет от реформи бяха проведени в рекордно кратък срок

С огромно мнозинство Европейският парламент одобри промени в Общата селскостопанска политика. С това така нареченият регламент „Омнибус“ може да влезе в сила от 1 януари. Регламентът изменя финансовата уредба, свързана с изпълнението на бюджета на Европейския съюз, както и 15 секторни законодателни акта, включително в областта на селското стопанство.

Гласуваните промени имат за цел да опростят Общата селскостопанска политика, да регламентират позициите на фермерите по веригата на производство и търговия с хранителни продукти и да им помогнат за подготовката за евентуални рискови ситуации.

Преговорите за този пакет от реформи бяха проведени в рекордно кратък срок, изтъкна докладчикът по темата, Алберт Дес от Германия. С влизането в сила на новите правила, всички признати селскостопански организации ще могат да планират производството и да преговарят за доставки от името на своите членове, без да се нарушават правилата на Европейския съюз в областта на конкуренцията. Подобни права досега имаха само производителите на мляко, зехтин, говеждо месо и зърно.

Земеделските стопани ще получат и по-ефикасни средства, с които да се предпазват от нестабилност на пазара и рискове като неблагоприятни климатични явления, болести по животните и растенията. Европейската комисия ще има правото да реагира по-бързо на кризи с извънредни мерки за подпомагане на земеделските стопани.

Националните правителства получават и повече гъвкавост при дефиницията на понятието "млад фермер", както и правото да увеличат субсидиите за тези стопани, за да ги привлекат към селскостопанския сектор. Освен това всяка държава ще може да обвърже директните плащания с производството, дори това да доведе до по-големи количества, решиха евродепутатите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.