1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Организират протест против мръсния въздух в София

Организират протест против мръсния въздух в София

Протестът ще се проведе на три места в столицата

Жителите на три столични квартала ще излязат на протест срещу мръсния въздух в София. Недоволството е планувано за 19 декември (вторник) от 19 ч., като ще се проведе паралелно на три места в града, съобщиха организаторите на протеста, пише dnevnik.bg.

Под надслов "Заедно срещу лошия въздух!" жители на кварталите "Красна поляна", "Западен парк" и "Овча купел" ще поискат решаване на проблема. Целта им е да покажат, че мръсният въздух засяга хиляди хора и не трябва да се предприемат мерки само за центъра на София.

Протестът ще се проведе на три места в столицата. Едното е кръстовището на бул. "Никола Мушанов" и ул. "Добротич", второто е на кръстовището на бул. "Президент Линкълн" и ул. Монтевидео", а третото - на кръстовището на бул. "Александър Стамболийски" и бул. "Вардар".

"При норма от 50 µg/m3 в тази част на София редовно виждаме стойности на праховите частици от над 500-600 µg/m3, а понякога дори стойности достигащи 1600 µg/m3. Проблемът се дължи на всекидневното горене на всякакви боклуци, кабели, дрехи втора употреба, черчевета, други отпадъци и силно отровни материали", уточняват организаторите на протеста.

Те настояват в трите района да се постави официална измервателна станция, която да отчита останалите токсични вещества, освен праховите частици. Искат и засилен денонощен контрол срещу изгарянето на отпадъци и опасни за здравето материали.

"В тази връзка настояваме лично премиерът да се ангажира с решаването на проблема. Искаме спешно решаване на проблема, защото това ежечасно разболява нас и нашите деца", се казва в позицията на организаторите на протеста.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.