четвъртък, 24 Януари 2019, 11:30
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
12 Яну 2018 16:11 | Новини

Българското председателство на Съвета на ЕС започва с важен проект в областта на земеделието

В резултат на това финансиране ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България

 Българското председателство на Съвета на ЕС започва с важен проект в областта на земеделието
Оцени статията
|
Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа заем в размер на 100 млн. евро с българското предприятие за селскостопански и лекарствени продукти "Биовет" за финансиране с цел повишаване на нивата на производство и научноизследователска и развойна дейност в областта на здравеопазването на животните. Заемът се гарантира от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е централен стълб на Плана за инвестиции за Европа (плана "Юнкер"). В резултат на това финансиране ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България.

Споразумението бе подписано от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на "Хювефарма", чието дъщерно дружество е "Биовет". На церемонията присъстваха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на България Бойко Борисов.

„Радвам се, че българското председателство на Съвета на ЕС започва с такава важна новина за земеделския сектор. Финансирането на проекта олицетворява доверието, което има Европейската инвестиционна банка към българското правителство и българския бизнес. Възможността да бъде реализиран такъв изключително важен и ефективен проект във ветеринарната сфера и здравеопазването на животните е показателен за развитието и перспективата пред българското земеделие. Гордост е, че проектът на „Биовет“, инвестиция от подобен характер е част от плана „Юнкер“, заяви Порожанов.

Повече информация относно споразумението и посещението на колегиума на комисарите в София може да видите на:

Сайта на Представителството на Европейската комисия в България

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker