1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България рециклира близо една трета от отпадъците

България рециклира близо една трета от отпадъците

Наблюдава се трайна тенденция на нарастване на количествата компостирани биоотпадъци

„През последните 5 години се наблюдава увеличение на дела на рециклираните отпадъци. За 2016 г. са рециклирани 917 хил. тона битови отпадъци или близо 32% от общото количество“. Това заяви днес зам.-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев при откриването на кръгла маса на тема „Кръговата икономика – възможности за рециклиране“ в София.

България е в челната тройка на ЕС по ефективност на рециклирането на оловни акумулаторни батерии. Наблюдава се трайна тенденция на нарастване на количествата компостирани биоотпадъци. Страната ни успешно изпълнява и заложените в европейското законодателство цели по рециклиране на специфични отпадъчни потоци – от опаковки, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, МПС, батерии и акумулатори, като изпълнението се движи около и над средното ниво за страните в ЕС. „При отпадъците от опаковки за 2016 г. е постигнато ниво от 68,3% рециклиране при цел от 55%“, допълни Кънчев. При излезлите от употреба МПС е постигнато ниво на повторна употреба и рециклиране от 95% при цел от 85 на сто. Според зам.-министър Кънчев тази година правителството предвижда разработване на национална стратегия за кръгова икономика като предпоставка за по-нататъшно развитие на секторите, пряко обвързани с управлението на отпадъците.

„Кръговата икономика е приоритет за Европейския съюз и при подготовката на следващия програмен период“, категоричен беше Джордж Кремлис, началник отдел в Главна дирекция „Околна среда“ в ЕК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.