1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕФСА потвърди оценката си за риска за пчелите от неоникотиноидите

ЕФСА потвърди оценката си за риска за пчелите от неоникотиноидите

След новия доклад се очаква Европейската комисия да въведе още по-големи рестрикции

В нов доклад Европейската агенция по безопасност на храните потвърди оценката си за  неоникотиноиди като опасносни за пчелите. Производители на препаратите и фермери обаче оспорват оценката.

"Повечето приложения на пестициди, съдържащи неоникотиноиди, представляват риск за диви и медоносни пчели", се казва в доклада на ЕФСА. Още през декември 2013 година Агенцията стигна до заключението, че препаратите, използвани за третиране на посевен материал, са опасни за пчелите. Тогава бяха въведени ограничения за употребата им, но заради недостатъчни данни оценката за риска, особено за дивите пчели, не беше завършена. Въпреки това ЕФСА забрани употребата на неоникотиноидите на открито, с изключение на някои култури. Разрешено остана използването на пестицидите в оранжерии.

След новия доклад се очаква Европейската комисия да въведе още по-големи рестрикции. Производителите на препаратите обаче оспориха новите данни и изтъкнаха, че те не дават достатъчно добра представа за влиянието на химикалите върху пчелите. Против тотална забрана са и от КОПА и КОДЖЕКА заради възможните големите загуби за фермерите. При рапицата, след въвеждането на ограниченията през 2013-та, реколтата в Европейския съюз е намаляла с около 900 хиляди тона годишно, посочват от организацията.

В същото време Зелените в Европейския парламент пуснаха петиция в интернет, с която искат да принудят Брюксел и националните правителства да издадат тотална забрана. На 22 март въпросът ще бъде обсъден в рамките на заседанието на Комисията за сигурност на растенията в Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.