1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ проведе среща с млекопреработвателите по въпроси, свързани с прилагането на модул „Мляко“

БАБХ проведе среща с млекопреработвателите по въпроси, свързани с прилагането на модул „Мляко“

В дискусията участваха представители на млекопреработвателния бизнес и лаборатории, изследващи сурово мляко по самоконтрол

На 30 март в Българската агенция за безопасността на храните се проведе среща между представители на млекопреработвателния бизнес и експерти на БАБХ във връзка с модул Мляко и Наредба № 2 За специфичните изисквания за производство на сурово краве мляко, предлагане на пазара на мляко и млечни продукти и официалния им контрол.

В дискусията участваха представители на млекопреработвателния бизнес, лаборатории, изследващи сурово мляко по самоконтрол, и БАБХ. От страна на агенцията бяха представени и трите дирекции, имащи отношение към работата на модул „Мляко“ (КХ, ЗХОЖКФ и ИТИСКО). 

Срещата премина в конструктивен дух, като се разискваха въпроси, свързани с контрола на качеството на суровото краве мляко и работата на модул „Мляко“.

Въпросите бяха свързани основно с твърденията от страна на бранша за невъзможност да извършат проверка на получените резултати и за някои трудности при въвеждане на данните в модул „Мляко“.

Всички зададени въпроси бяха разгледани и разяснени подробно. Беше показано нагледно как може да бъдат търсени данни за извършените изпитвания на проби сурово мляко в модул „Мляко“. Разисквани бяха предложения и от двете страни, които да улеснят работата на бизнеса и да унифицират подхода при извършване на официалния контрол.

Стана ясно, че първите средногеометрични стойности ще бъдат генерирани автономно от модул „Мляко“ към месец май.

Разгледани бяха и конкретни случаи на проблеми, които са възникнали по време на работата с модул „Мляко“, както от страна на лабораториите, така и от страна на пробовземачите към млекопреработвателните предприятия.

Разясненията, които направиха експертите от БАБХ, както и предложенията на бизнеса, бяха приети и отчетени като полезни и за двете страни. Направена беше уговорка  да бъде организирана още една такава среща след стартиране на автоматичното изчисляване на средногеометричните стойности за общ брой соматични клетки и микроорганизми.

Това не изключва възможността за контакти през цялото време, защото е важно и за двете страни бързо, прозрачно и конструктивно да бъдат отстранявани всички възникнали проблеми и недоразумения, свързани с внедряване на модул „Мляко“ и гарантиране пред консуматорите на качеството на произвежданото в страната сурово краве мляко.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.