1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Наказателни мита при вноса на царевица от Съединените щати обмисля ЕС

Наказателни мита при вноса на царевица от Съединените щати обмисля ЕС

Митата може да влязат в сила още от 1 юли

Наказателни мита при вноса на царевица от Съединените щати обмисля Европейският съюз. С това Брюксел ще отговори на американските мита за стомана и алуминий, обявиха от Европейската комисия.

Митото върху царевицата ще е в размер на 25 процента, като това е само един от продуктите, включени в специален списък, който Брюксел представи пред Световната търговска организация. По думите на комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом митата може да влязат в сила още от 1 юли, като това ще се отнася най-вероятно за всички продукти в списъка, а не само за някои от тях. Стойността на стоките, за които ще се плащат най-малко 25 процента вносно мито, е около 2,8 милиарда евро годишно.

Внасяните досега от Съединените щати аграрни продукти струват близо 350 милиона евро. Със 130 милиона царевицата има най-голям дял, следвана от боровинки за 68 милиона и бобови култури за 62 милиона евро. Освен това Европейският съюз внася и преработени аграрни продукти на стойност 600 милиона евро, като най-голямата сума се пада на уискито.
Според правилата на Световната търговска организация Брюксел може да наложи наказателни мита за стоки за над 6 милиарда евро, което означава, че сегашният списък е сравнително скромен и не покрива дори половината от тази сума. Затова Европейската комисия обмисля да включи и други американски стоки, когато арбитражният съд на Световната търговска организация стигне до решение по подадената от Брюксел жалба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.