четвъртък, 18 Октомври 2018, 16:49
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
21 Юни 2018 16:44 | Новини

100 000 животни в Русенско може да бъдат засегнати от болестта африканска чума по свинете

За това алармираха днес собственици на свинеферми от региона

100 000 животни в Русенско може да бъдат засегнати от болестта африканска чума по свинете
Оцени статията
|

Ако болестта африканска чума по свинете влезе в България, това ще доведе до унищожаване на около 100 000 животни само на територията на Русенска област. За това алармираха днес собственици на свинеферми от региона. По думите им дори и да има набелязани мерки, те трябва да се въведат спешно, преди да има зараза и у нас.

По думите на собствениците на ферми фактът, че има огнище на болестта близо до стопанствата им е не само обезпокоителен, а изключително тревожен. Именно затова те настояват за спешни мерки от страна на държавата. Според тях най-големият проблем е на границата, тъй като трябва да се засили контролът върху всички автомобили влизащи от северната ни съседка за пренос и внос не само на месо, но и на малотрайни колбаси. А причината е, че произходът на тези продукти не е ясен. По подобен начин болестта е проникнала в други държави.

Другото притеснение на стопаните е, че комплексите се намират изключително близо един до друг. Стопаните искат да се осигурят контейнери за смет в района на Дунав мост, където заради опашките има доста боклуци. Те са категорични, че искат строг контрол на граничните пунктове, така както е в други европейски страни.

По думите на директора на областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков екшън планът, за който беше споменато преди два дни ще стане ясен съвсем скоро.

Въпреки това, стопаните са категорични, че искат мерките да бъдат въведени възможно най-скоро, защото съществува реална опасност стопанствата в Русенско, които са само на 200 километра от огнището да бъдат унищожени.

Автор: Силва Агопян

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker