1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По-високи изкупни цени за пилешкото месо и яйцата поискаха птицевъдите в Германия

По-високи изкупни цени за пилешкото месо и яйцата поискаха птицевъдите в Германия

Целта е да компенсират покачването на производствените разходи

По-високи изкупни цени за пилешкото месо и яйцата поискаха птицевъдите в Германия. Целта е да компенсират покачването на производствените разходи.

В изявление на браншовата организация на птицевъдите се казва, че само за последните няколко седмици разходите им са се увеличили с 25 процента, основно заради сушата и свързаното с нея поскъпване на фуражите. По данни на организацията пшеницата, която има най-голям дял в смеските, е поскъпнала с една четвърт за последните 12 месеца и няма изгледи това да се промени.

"Сега топката е в полето на търговците. Не бива да допускаме те да вдигат цените на наш гръб, а ние да не получаваме по-големи суми. Не може по-големите разходи да остават само за наша сметка, особено като са причинени от условия извън нашия контрол", се казва още в изявлението. Според птицевъдите потребителите трябва да се примирят с по-скъпи продукти.

В момента 100 килограма фуражна смеска струват средно 23 евро и 50 цента. Стопаните очакват до октомври, когато предстои преподписването на договорите за доставки, цената да скочи до 27-28 евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.