1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Африканската чума по свинете продължава да се разпространява в Румъния

Африканската чума по свинете продължава да се разпространява в Румъния

Умъртвени са 123 000 свине в страната

Африканската чума по свинете продължава да се разпространява в Румъния и е достигнала най-големите си размери от 70 години насам. Това обяви ръководителят на Агенцията за ветеринарна медицина и сигурност на храните в Букурещ.

Избухналата преди месец епидемия е регистрирана в 11 от 41 окръга, а до момента са умъртвени повече от 123 хиляди свине. Най-силно засегнати са окръзите в Южна и Югоизточна Румъния, близо до границите с България и Украйна, а в по-малка степен и някои северозападни региони до унгарската граница. Според Агенцията вирусът в повечето случай е пренесен при незаконни доставки на месо от чужбина, макар че в страната има и случаи на заболели диви свине.

Румънският президент Клаус Йоханис обвини правителството, че не предприема достатъчно строги мерки за ограничаване на заразата. По думите му всички свинеферми в страната са застрашени. Секторът произвежда половината свинско месо, консумирано в Румъния, поясни държавният глава.

Болестта се разпространява и в други части на Източна Европа. До момента през 2018-та са регистрирани близо 4800 случая на заразени диви свине и около 700 в малки и големи ферми. Статистиката показва, че общият брой е със 700 по-голям, отколкото миналата година по това време. Според германски ветеринарни експерти човекът е най-големият рисков фактор за разнасяне на вируса. Хората пренасят, без да знаят, контаминирани месни продукти и често изхвърлят отпадъци на неподходящи места, където те се превръщат в храна за глиганите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.