1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДФЗ изплати първи транш за намален акциз върху газьола

ДФЗ изплати първи транш за намален акциз върху газьола

Помощта е в размер на 72 864 453 лева

Държанен фонд „Земеделие“ преведе първи транш в размер на близо 73 млн. лв. (72 864 453 лв.) на 9 429 земеделски стопани по схемата „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“. Изплатените средства представляват 88,77% от одобрения размер на държавната помощ за всички кандидати. Останалата част, в размер на около 11 млн. лв., ще бъде изплатена на всички 9 429 земеделски стопани с втори транш в началото на 2019 г.

Бюджетът за 2018 г. по схемата, по която ще бъдат възстановени разходите на земеделските производители за закупено гориво през 2017 г., е 84 млн. лв. при ставка от 0,38 лв. за литър. Помощта се предоставя под формата на намаление на акцизната ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.

На подпомагане подлежат земеделски стопани, които имат валидно заявление за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща тази на кандидатстване за държавната помощ. Фермерите, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.