1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сезонът на ракиите

Сезонът на ракиите

Година след въвеждането на акциза върху домашната ракия

Една година, след като беше въведен акцизът върху домашната ракия, всички стари ръчни перални са превърнати в съоръжения за варене на алкохол, съобщава БНТ. Българите произвеждат още в тенджери под налягане и в различни съдове, които някога са съхранявали дори химикали. Това разказват хората, които все още си правят ракията в лицензираните селски казани.

За българина домашната ракия носи лек сакрален нюанс. Едно експресно допитване до народа подсказва, че тя е по-важна дори от шкембе чорбата и шопската салата. Хората твърдят, че не ги влече толкова произведеното количество, а духът, който витае край казана.

Стоил Нейков: “Ние тук сме се събирали по 30 души и сме правили мохабет. Един вари ракия, 30 души мохабет правим. Това хората, които живеят по градовете го нямат.”

Разговорите на тези сбирки са с подчертана наслада.

Христо Нейков: “Като пийнат хората, слепият проглежда, куцият прохожда, а бедният започва да плаща.”

Йордан Атанасов: “Като си пийна 50-100 грама ракийка и ми става едно хубаво на коремчето и на всичко.”

Леки спорове предизвикват схващанията за количеството, което един организъм трябва да поема дневно. Също и по кое време на деня трябва да започне употребата.

Васил Михайлов: “Всяка сутрин е необходимо едно 50 грама ракия, за да бъдеш здравословно добре."

Благой Величков “По 100, 200, 300 грама.”

Според хората по селата, домашната ракия е основната отлика на българина от другите в Европейския съюз.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.