четвъртък, 18 Юли 2019, 11:47
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
15 Мар 2019 17:15 | Новини

Биофермерите извоюваха промяна в два спорни члена на Наредба 5

Близо четири часа продължи работната среща в земеделското министерство

Биофермерите извоюваха промяна в два спорни члена на Наредба 5
Оцени статията
Брой гласове: 1 Рейтинг: 5
|

Ще има нова редакция на текстовете в Наредба 5 за прилагане на правилата на биологично производство. Стопани от биосектора бяха на поредна среща в земеделското ведомство. Фермерите са се разбрали по двете спорни точки – да не се взимат проби от стопанства, чийто преходен период изтича и да няма тежки санкции при установяване на неразрешени вещества.

Близо четири часа продължи работната среща в земеделското министерство между биопроизводителите и експерти от дирекция „Растениевъдство и биологично производство”. Фермерите са настояли да се прави предварително разследване – ако се установи вина на производителя да се налага един вид санкция, ако замърсяването е дошло от другаде или има лабораторна грешка – санкцията да бъде по-малка или да няма такава.
Д-р Стоилко Апостолов, управител на Фондация „Биоселена” даде подробности пред Агро ТВ.

Фермерите предлагат да се вземе сертификата само на конкретната партида, а не на цялото производство. Най-тежката санкция включва още спиране на всички плащания, което е много тежко и нито една друга европейска страна не я прилага.

Промените в текстовете най-често удрят коректните производители, казва Стоилко Апостолов. Нарушителите от своя страна си намират вратички.

Мярката е закъсняла, но стопаните са оптимисти, имат уверението на министерството, че промените ще бъдат отразени максимално скоро. Сезонът вече започва, приключват преходните периоди на операторите и трябва да се взимат проби. Седми месец вече текат дискусиите по двата спорни текста.

Автор: Мирела Спасова

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker