понеделник, 22 Октомври 2018, 07:01
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
20 Ное 2017 08:50 | Новини

Европейският съюз заплаши Германия със съд заради замърсения въздух в много градове

Европейската комисия все още не се е изказала официално по случая

Европейският съюз заплаши Германия със съд заради замърсения въздух в много градове
Оцени статията
|

Европейският съюз заплаши Германия със съд заради замърсения въздух в много градове. По все още неофициални сведения делото ще бъде заведено на 7 декември в Европейския съд в Брюксел.

За 28 ноември канцлерът Ангела Меркел е поканила представители на градовете с най-мръсен въздух на среща в Берлин, за да обсъдят как да се справят с фините прахови частици и азотните оксиди, изхвърляни от превозни средства с дизелови двигатели.

Заплахата от Брюксел идва в момент, когато в Германия се води дебат за забраната на дизелови автомобили в някои градове и региони. Един от най-засегнатите градове е Щутгарт, където замърсяването на въздуха надхвърля европейските норми. Всички досегашни мерки за ограничаване на проблема не са дали желания резултат. Въпреки това общините и правителството не се решават да направят драстични промени.

Европейската комисия все още не се е изказала официално по случая. От Брюксел коментираха, че не обсъждат текущи процедури по нарушения.

През септември германското правителство създаде специален фонд на стойност 1 милиард евро, с който ще се финансират мерки за подобряване на качеството на въздуха в засегнатите градове. Част от средствата във фонда ще бъдат внесени от автомобилните компании.

Още през 2015 година Европейската комисия предприе първи стъпки срещу Германия заради замърсения въздух. Жалбата пред магистратите в Люксембург е следващият етап, и ако съдът осъди Германия, Берлин ще трябва да плати висока глоба.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker