1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Агнешкото месо леко поевтиня

Агнешкото месо леко поевтиня

Цените на едро на агнешка плешка са в границите от 11,75 лв./кг в Кърджали до 13,82 лв./кг в София

През периода 11 – 18 май 2016 г. средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо в страната отбелязват понижение спрямо предходната седмица. 

Цяло агне

Цените на едро на цяло агне са в интервала от 11,25 лв./кг кланично тегло (Кърджали) до 14,15 лв./кг (Варна, Добрич и Шумен). Само в две от областите се отчитат седмични ценови изменения – понижение с 3,7% във Варна и покачване с 2,4% в Пазарджик. Средно за страната, цената на едро на цяло агне е 12,99 лв./кг, с 1,4% под нивото на предходната седмица.

През изтеклия седмичен период предлагане на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ) е регистрирано само в област Пловдив, на цена от 12,99 лв./кг – с 0,1% по-ниска на седмична база. 

В другите търговски обекти (ДТО) цялото агне се търгува на цени от 10,50 лв./кг в София до 14,20 лв./кг във Велико Търново, Ловеч и Плевен. Изменение на стойностите спрямо предходната седмица се регистрира само в три от областите - повишение с 2,3% в Пазарджик и намаление съответно с 24,7% и 0,4% в София и Хасково. Средната цена на дребно на цяло агне в ДТО за страната се понижава с 2% на седмична база, до 12,96 лв./кг.

През наблюдавания период средната цена на едро на цяло агне за страната е равна на тази в ГТВ и с 0,03 лв./кг по-висока от тази в ДТО.

Агнешки бут 

При търговията на едро с агнешки бут цените са в диапазона от 11,75 лв./кг кланично в Кърджали до 14,74 лв./кг във Варна. Единствено в Русе се отчита седмично изменение – понижение с 5,9%, което води до намаление на средната стойност за страната с 1,9%, до 13,62 лв./кг.

В големите търговски вериги цените на агнешкия бут варират от 13,20 лв./кг в Пазарджик до 14,49 лв./кг във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. В областите Пазарджик и Пловдив се отчита седмично поевтиняване на продукта съответно с 5,7% и 8,6%, а само във Варна – поскъпване, с 9,3%. Средната цена на този вид разфасовка в ГТВ за страната е 14,01 лв./кг, с 2,7% по-ниска спрямо предходната седмица.

Цените на дребно на агнешки бут в по-малките магазини се движат от 11,40 лв./кг до 14,43 лв./кг, най-ниски в Бургас, а най-високи – в Русе. В две области се наблюдава седмично понижение на цените, като в Пазарджик то е слабо изразено - с 1,1%, а в София значително - 19,3%. Същевременно, във Варна продуктът поскъпва с 1,9%. Средно за страната, цената на агнешки бут в тези обекти е 13,52 лв./кг, с 1% под нивото от предходната седмица. 

През наблюдавания период средната цена на едро на агнешки бут за страната е с 0,39 лв./кг по-ниска от тази в големите търговски вериги и с 0,10 лв./кг по-висока от тази в другите търговски обекти.

Цените на продукта в ДТО са средно с 0,49 лв./кг или с около 3% по-ниски от тези в ГТВ.

Агнешка плешка

Цените на едро на агнешка плешка са в границите от 11,75 лв./кг в Кърджали до 13,82 лв./кг в София. Изменение на стойностите спрямо предходната седмица се наблюдава само в три области, като и в трите продуктът поевтинява – по-слабо в Пазарджик и Пловдив, съответно с 1,6% и с 1,9%, а в Русе по-чувствително – с 8,7%. Средната цена на едро на агнешка плешка за страната се понижава с 1,6% на седмична база, до 12,88 лв./кг.

В големите търговски вериги цените на агнешката плешка варират от 9,99 лв./кг (Враца и Монтана) до 13,49 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В сравнение с предходния седмичен период, във Варна и Шумен продуктът поскъпва съответно с 10,4% и с 4,3%, докато в Пазарджик и Пловдив поевтинява съответно с 8,1% и 1,9%. Средно за страната, цената на агнешка плешка в тези обекти е 12,43 лв./кг - с 2,6% под нивото от предходната седмица, тъй като тази седмица продуктът се предлага и в ГТВ във Враца и Монтана, на най-ниска стойност за страната. 

В по-малките магазини агнешката плешка се търгува най-евтино в София (10,60 лв./кг), а най-скъпо – в Русе (14,43 лв./кг). В три области се наблюдава седмично понижение на цените, като в Хасково и Пазарджик то е по-слабо - съответно с 0,4% и с 4%, а в София достига чувствителните 25,9%. Само във Варна продуктът поскъпва, с 1,6%. 

Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка е с 0,45 лв./кг по-висока от тази на дребно в големите търговски вериги и с 0,15 лв./кг по-ниска от тази в по-малките магазини. 

Цените на продукта в ДТО са средно с 0,60 лв./кг или с близо 5% по-високи от тези в ГТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.