четвъртък, 15 Ноември 2018, 21:40
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
04 Дек 2012 16:58 | Актуално

Кампания за спасяване на вековните гори в България

Едва 5% от горите у нас са вековни, алармират от WWF

Кампания за спасяване на вековните гори в България
Снимка: agro.bg
Оцени статията
|

С кръгла маса на тема „Бъдещето на вековните гори в България“ започна целенасочената кампания на Международната природозащитна организация WWF. Тя е част от голям международен проект за съхраняване, опазване и защита за бъдещето на съществуващите вековни гори на планетата, в частност и на наша територия.

Днес едва 5% от горите в България са вековни. В сравнение с някои европейски страни това не е много. Ако тези гори бъдат унищожени, ще се стигне до неизмерими загуби за природата и човека у нас, алармират еколози и учени лесовъди. Затова е важно чрез инициативите, предвидени от тях през следващата година да се провокират активности и да се постави началото на обществена дискусия за успехите и предизвикателствата в управлението и опазването на вековните гори у нас, заяви експертът от WWF в това направление Александър Дунчев.

Същински вековни гори са онези, които са се развивали стотици години без човешка намеса. В България такива гори са запазени предимно в резерватите, в националните паркове и в по-недостъпните високопланински райони и вододайни зони на Родопите, Стара планина, Рила, Пирин и Странджа, обясни Жеко Спиридонов от Сдружение „Природен фонд“.

По думите на еколога Дунчев много е важно обществото да разбере същинската роля точно на тези гори. А те са значими, защото са последните естествени диви гори, които не са докосвани от хората, не са стопанисвани и в тях биологичното разнообразие заедно със самите дървета са запазени най-добре. Това е станало в резултат на усилията на лесовъди, природозащитници, туристи и ловци. Вековните гори са последните запазени кътчета дива природа, където можем да наблюдаваме всички фази на естествените гори – зараждането на младата гора, борбата за оцеляване на зрели дървета и бавното отмиране на най-старите от тях. Те са дом на над 50% от горските видове, поясни Дунчев. Според него държавата ни трябва да опази още около 5% от вековните гори на територията на страната. Съгласно Закона за горите у нас трябва да се опазват около 10% от горите като стари гори и вековни гори. Тези законови изисквания съществуват, но не се прилагат. Тук ще бъде и ролята на еколозите с водената кампания, която ще попита обществото и държавата защо не се прилагат тези изисквания.

Нещо повече – под формата на санитарни сечи  на много места у нас се унищожават вековни гори и се изнасят в съседни държави като дървесина или дърва за огрев, заяви пред Агро.бг експертът от WWF Александър Дунчев. По думите му, у нас вековнинте гори извън резерватите и националните паркове представляват само 2% от всички български гори. Половината от тях са в процес на изсичане и превръщане в стопанисвани гори през следващото десетилетие. Увеличаващата се заплаха за вековните гори идва и от нарастващия размер на държавните инвестиции в изграждането на нови горски пътища, с цел „усвояването“ на стари, нестопанисвани гори в недостъпните високопланински басейни, алармират природозащитниците.

На много места по света хората се радват на величествените гори и те представляват туристическа тракция. Защо това да не стане и у нас, питат еколози и учени лесовъди. Според статистиката горската площ и запасът на горите се увеличават, но вековните гори, които не са стопанисвани от хората и където са се запазили изчезващи видове, са все по-малко. Те оцеляват само в резерватите и националните паркове.

Какво е управлението на вековните гори в горските територии като държавна и европейска политика у нас, съобразно Закона за горите, тяхната сертификация и прилагането на НАТУРА 2000 на кръглата маса илюстрира с презентация си инж. Емил Ракъджиев от Изпълнителната аганция по горите.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Последни новини

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker