четвъртък, 24 Май 2018, 01:36
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
19 Апр 2017 16:34 | Актуално

По-високи и качествени добиви от пшеница

Какви са препоръките на агрономите на Ариста

По-високи и качествени добиви от пшеница
Оцени статията
|

Пшеницата е най-важната земеделска култура в земеделието ни. Затова особено внимателно трябва да се подхожда към растителната й защита. Фирма Ариста предлага експертни решения за по-високи добиви от културата. Първата препоръка е да се използва хербицидът Клиофар 600 СЛ, с активното вещество Клопиралид за контрол на едногодишни и многогодишни широколистни плевели при пшеница, като има регистрации и в маслодайна рапица, ечемик, ръж, овес, царевица за зърно, зеле, лук, ряпа и цвекло.
Клиофар 600 СЛ е синтетичен ауксин, с механизъм на действие, различаващ се от този на използваните в момента хербициди на база Сулфонилуреи, гарантиращ висока ефикастност. Системното действие гарантира отлична ефикасност върху кореновата система. Има пълна селективност за културите, дава възможност за достигане на потенциала за добив.
Ефикасен е срещу самосевки слънчоглед (включително и от Clearfield и Express устойчиви хибриди).
Внимание зърнопроизводителите трябва да обърнат на неприятелите в пшеница. Контрол може да осъществят с използването на най-висококонцентрирания перитроиден инсектицид у нас Цитрин Макс, с активно вещество 500 грама на литър циперметрин. Той има изключително бърз начален ефект и инсектицидно последействие 8-15 дни. Продуктът има широка регистрация в житни, окопни (в т. ч. и бобови), царевица, зеленчукови култури, картофи, рапица, лозя и украсни.
Цитрин Макс е кратък карантинен срок и ниска доза на приложение. Може да се прилага през цялата вегетация на културите.
Друг водещ инсектицид на Ариста е Даскор, с активни вещества Циперметрин и Хлорпирифос-метил. Те действат в синергизъм по различен биохимичен начини. Продуктът е с контактно, стомашно, инхалаторно действие и отблъскващ ефект. Даскор контролира широк кръг неприятели в рапица, има регистрации и в редица зърнено-житни култури, лозя и зеленчуци. Даскор има много бърз начален ефект и продължително последействие от 14-21 дни в зависимост температурата на средата. Даскор е ефикасен срещу всички фази от развитието на неприятелите, в широк температурен диапазон. Даскор е продукт, който ще освободи дадена култура от цели комплекси от неприятели само с едно третиране.
За подхранване на пшеницата агрономите на Ариста препоръчват Тонивит. Това е течен биостимулатор, съдържащ незаменими аминокиселини с добавка на фосфор и калий. Той подпомага по-ефективното усвояване на основното торене. Продуктът се използва с цел активизиране физиологията на хранене на растенията и постигане на по-развита коренова система. Ариста препоръчва и продукта Апетайзер, също незаменими аминокиселини, но с добавени манган и цинк. Това е специално разработена технология, активизираща физиологията на хранене на растенията. Апетайзер е формулиран за приложение при зърнено-житни култури и царевица. Производителите имат гарантиран добив с по-добро качество дори при неблагоприятни условия за културите. Повишава съдържанието на глутен в зърното, а при царевицата - осеменяването на кочана.
За по-добро действие на препаратите за растителна защита и листните торове от Ариста препоръчват за използване органосиликоновия омокрител Силвет. Продуктът pязко нaмaлявa повъpхностното нaпpежение нa paботния paзтвоp и пpониквa в междуклетъчното пpостpaнство нa листaтa. По този нaчин съдействa зa пълното покpитие нa листнaтa мaсa (с восъчен нaлеп или влaсинки) и пpедпaзвa пpепapaтите от измивaне пpи дъжд. Пpи употpебa позволявa дa се нaмaли количеството paботен paзтвоp с 30-40%, което допpинaся зa икономия нa тpуд пpи paботa с ПРЗ и листни тоpове в селското стопaнство.

Автор: Светла Стефанова

 

 


 

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Последни новини

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker