петък, 18 Януари 2019, 21:51
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
08 Окт 2013 16:57 | Видео

Преработката на биомаса – алтернативен източник на енергия

Биогаз – възможност за допълнителна печалба


Рейтинг
Брой преглеждания: 16390
|

Възможностите  за използване на биомаса като източник на енергия, както и начините за финансиране на процеса са основните въпроси, които ще бъдат разглеждани на тридневна конференция в столицата.

Целта на форума, наречен „Използване на бионерегия - твърда биомаса за топло- и електропроизводство“, е да създаде партньорски връзки с местни фирми за изграждане на биоинсталации в България. Страната ни има огромен потенциал, който не се използва, смятат чужди инвеститори и експерти.

В това направление Германия има сериозен напредък. През последните няколко години са изградени близо 8 000 инсталации за биогаз. Делът на възобновяемите енергии е около 20 процента, от тях 8% са от биомаса. Няколко са начините за производство на „зелена“ енергия. Единият от тях е чрез насърчаване и субсидиране на инвестиции в сферата на производство на топлоенергия, другият подпомага производителите на електроенергия. По третия стълб държавата задължава смесеното производство на различни енергии.

Отпадъците от животновъдството  и зърнопроизводството са изключителен потенциал за добиване на енергия. Предимството при прерабтката на тези продукти от една страна е, че се намаляват неприятните последствия, като миризма и замърсяване на околната среда, а от друга -  печелбата от производството на енергия.

Форумът ще продължи до 10 октомври, като са предвидени презентации на германски фирми в производството на технологии и инсталации за преработка на различни видове биомаса.


 

Още по темата


eXTReMe Tracker