сряда, 26 Септемрви 2018, 17:11
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
14 Ное 2013 14:22 | Видео

Балчик и Наводари ще правят агро и рибен център

Той ще се изгради в рамките на трансграничен проект между Румъния и България


Рейтинг
Брой гласове: 1 Рейтинг: 5
Брой преглеждания: 13707
|

Две съседни общини – българската Балчик и румънската Наводари, започват изграждането на бизнес-център за агро и рибен пазар. Той ще се вдигне със средства по трансграничен проект с общ ресурс от 1 млн. 469 хиляди евро. Четириетажната сграда с форма на каменна риба ще се построи в румънския град Наводари, стана ясно на пресконференция на партньорите от сдружение „Еврика“ в Балчик. В нея ще се помещават борса за морски дарове, съоръжения за съхраняването им, тематични ресторанти.

Идеята е да се стимулира бизнес-сътрудничеството в района на двете общини, като се създаде обща инфраструктура, която да повиши конкурентоспособността на рибния и туристически бизнес по северното черноморско крайбрежие. В края на юни 2014 г. проектът трябва да бъде готов. 

Новият бизнес-център в Наводари ще бъде място не само за търговия на рибни стоки и продукти, но и място за изготвяне на туристически пакети в двете общини с цел представяне на културното и историческо наследство. Като първи крачки в тази посока ще бъдат организираните Рибни фестивали. Първият ще се проведе от 18 до 20 ноември в Балчик, а вторият – през декември в румънския град Наводари. Най-интересните и оригинални рецепти от двете общини ще бъдат събрани и издадени в кулинарен наръчник.


 

Още по темата


eXTReMe Tracker