понеделник, 25 Юни 2018, 01:11
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
02 Май 2017 16:56 | Видео

Намаляват запасите от миди и рапани в Черно море!

Тревожните данни са резултат от проучвания по проект на ИРР-Варна и ИРА-Пловдив


Рейтинг
Брой преглеждания: 15431
|

Запасите от миди и рапани в Черно море намаляват - това отчетоха Институтът по рибни ресурси – Варна и Институтът по рибарство и аквакултури – Пловдив. Изследването  за популацията на мекотелите е направено в рамките на проект, финансиран от европейското икономическо пространство, който приключи в края на април. Еспедициите в морето са започнали през ноември 2015 г.

Мидата и рапанът са основните промишлено експлоатирани нерибни ресурси в Черно море и затова усилията на учените са насочени към тези мекотели.

Едва на дълбочина от 35 до 45 метра, т.е. там, където няма рапани, се отчита увеличение на популацията от черна мида. Броят на мекотелите обаче е по-малък в сравнение с 2013 г.

Прекомерният улов, нерегламентираното тралене и влошеното качество на морската среда са част от причините за намаления брой на изследваните мекотели. Затова е нужна добра комуникация между науката и държавните институции.

В помощ на изследванията на Института по рибни ресурси във Варна идва закупеният нов софтуер, чрез който са анализирани събраните в продължение на година данни от цялото черноморско крайбрежие.


 

Още по темата


eXTReMe Tracker