сряда, 20 Март 2019, 20:01
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
18 Юни 2018 10:24 | Видео

Успехът в житни идва със сръбска селекция

Пиргос Агро представи предложенията си в житни с опитни полета край гр. Каблешково


Рейтинг
Брой гласове: 1 Рейтинг: 5
Брой преглеждания: 9528
|

С опитни полета край гр. Каблешково Пиргос Агро представи актуалните си предложения в житни култури. Сортовете са разработка на института в Нови Сад и са особено подходящи за отглеждане в условията на нашата страна.

Домакин на открития полски ден е земеделската кооперация „Каблешково“, която стопанисва 16 хиляди дка земя. От години тук залагат на сръбските сортове при пшеницата и ечемика.

На едно от опитните полета е представен сортът пивоварен ечемик - Амазон. Сортът Рудник е фуражен ечемик. Гамата от сортове пшеница също е добре представена. Сортът Футура е сред най-високодобивните. Футура се отличава с висока устойчивост на засушаване и болести.

Сортът Ренесанс е с изключително високи хлебопекарни качества, високопродуктивен и рентабилен сорт.

От най-новата селекция на Нови Сад е сортът пшеница Азра. Според агронома от това поле от Азра може да се очаква добив повече от 700 кг/ дка.

С по-едър клас е пшеницата Обала, също нова селекция. Един от най-известните сръбски сортове Ен Ес 40 Ес е с много добра братимост и висок добивен потенциал.

За сорта Панония може да се каже, че вече е класика при пшениците, една от най-търсените. В Северна България Панония е дала резултат от над 1150 кг/дка.

Пиргос Агро предлага и един сорт тритикале - Одисей. С Одисей 800 кг зърно или 7 тона зелена маса от декар са съвсем постижим резултат.


 

Още по темата


eXTReMe Tracker