ВОДЕЩИ НОВИНИ

всички...

Европейската комисия разреши вноса на 6 вида генно-модифицирани растения

14/01/2018 | 11:25    

Противниците на генните технологии настояват да се обръща повече внимание на защитата на околната среда и здравето на хората

Европейската комисия разреши вноса на 6 вида генно-модифицирани растения. Сред тях е и соя с тройна резистентност срещу хербициди. Според противници на генните технологии, рисковете от консумацията на този вид соя не са достатъчно добре изследвани.

"Издаването на разрешението около Коледните празници и свързаната с това тайнственост от страна на Европейската комисия показват, че тя се страхува от обществената критика", смятат от анти-ГМО-организацията Тестбиотех, базирана в Германия. Според активистите, Комисията е на път да разруши доверието в институциите на Европейския съюз. Противниците на генните технологии настояват да се обръща повече внимание на защитата на околната среда и здравето на хората.

Организацията твърди от доста време, че производителите на посевния материал на генно-модифицираната соя са манипулирали данните за оценката на риска. Като доказателство активистите посочват анализи, предоставени от компаниите в рамките на процеса за издаване на разрешението. От тези данни става ясно, че при проведените експерименти с плъхове е давана соя, пръскана с много по-малко препарати, отколкото това реално се случва на полето.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

23/01/2018 | 12:24
Над 6 милиона тона захар са произведени в Русия до средата на януари
Заради високите разходи, морският превоз на руска захар е по-слаб

23/01/2018 | 11:15
DUPLEX SEED - ценова ефективност, гъвкавост и удобство
Царевица, засята в двойни редове

23/01/2018 | 10:25
България планира опознавателни турове за турски медии и туроператори
Близо 600 хил. са гостите от южната ни съседка за периода януари- декември

23/01/2018 | 10:19
Еврокомисарят Фил Хоган подкрепи работния план на българското председателство в сектор „Земеделие“
Целта е постигане на максимален напредък в дискусиите по Съобщението на ЕК