ВОДЕЩИ НОВИНИ

всички...

Европейската комисия разреши вноса на 6 вида генно-модифицирани растения

14/01/2018 | 11:25    

Противниците на генните технологии настояват да се обръща повече внимание на защитата на околната среда и здравето на хората

Европейската комисия разреши вноса на 6 вида генно-модифицирани растения. Сред тях е и соя с тройна резистентност срещу хербициди. Според противници на генните технологии, рисковете от консумацията на този вид соя не са достатъчно добре изследвани.

"Издаването на разрешението около Коледните празници и свързаната с това тайнственост от страна на Европейската комисия показват, че тя се страхува от обществената критика", смятат от анти-ГМО-организацията Тестбиотех, базирана в Германия. Според активистите, Комисията е на път да разруши доверието в институциите на Европейския съюз. Противниците на генните технологии настояват да се обръща повече внимание на защитата на околната среда и здравето на хората.

Организацията твърди от доста време, че производителите на посевния материал на генно-модифицираната соя са манипулирали данните за оценката на риска. Като доказателство активистите посочват анализи, предоставени от компаниите в рамките на процеса за издаване на разрешението. От тези данни става ясно, че при проведените експерименти с плъхове е давана соя, пръскана с много по-малко препарати, отколкото това реално се случва на полето.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

16/07/2018 | 21:21
Общо 527 проекта са подадени през ИСУН по подмярка 7.2. от ПРСР 2014 – 2020 г.
Проектите са на обща стойност над 371 млн. лева

16/07/2018 | 17:47
Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан“
Централен Балкан досега остава единственият български парк, носител на авторитетната награда

16/07/2018 | 17:07
Лебозол България - основен спонсор на конния турнир за Купа Студенец
Вицепремиерът Красимир Каракачанов уважи спортната проява

16/07/2018 | 16:39
Започна изплащането на обезщетенията за фермерите, засегнати от чума по дребните преживни животни в селата Воден и Кости
В съответствие с нормативната уредба, обезщетението е изчислено на килограм тегло