ВОДЕЩИ НОВИНИ

всички...

Европейската комисия разреши вноса на 6 вида генно-модифицирани растения

14/01/2018 | 11:25    

Противниците на генните технологии настояват да се обръща повече внимание на защитата на околната среда и здравето на хората

Европейската комисия разреши вноса на 6 вида генно-модифицирани растения. Сред тях е и соя с тройна резистентност срещу хербициди. Според противници на генните технологии, рисковете от консумацията на този вид соя не са достатъчно добре изследвани.

"Издаването на разрешението около Коледните празници и свързаната с това тайнственост от страна на Европейската комисия показват, че тя се страхува от обществената критика", смятат от анти-ГМО-организацията Тестбиотех, базирана в Германия. Според активистите, Комисията е на път да разруши доверието в институциите на Европейския съюз. Противниците на генните технологии настояват да се обръща повече внимание на защитата на околната среда и здравето на хората.

Организацията твърди от доста време, че производителите на посевния материал на генно-модифицираната соя са манипулирали данните за оценката на риска. Като доказателство активистите посочват анализи, предоставени от компаниите в рамките на процеса за издаване на разрешението. От тези данни става ясно, че при проведените експерименти с плъхове е давана соя, пръскана с много по-малко препарати, отколкото това реално се случва на полето.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

24/01/2019 | 10:04
НИМХ обяви оранжев код за опасно време в 5 области на страната
Предстои застудяване от Северозапад

24/01/2019 | 9:34
Гръцки фермери протестират на българската граница
Протестът е обвързан с гласуването на Споразумението от Преспа

23/01/2019 | 17:48
Проведе се Стратегическа дискусия по проект „Хляб на мира”
На срещата присъстваха представители от шест държави - партньори в Проекта

23/01/2019 | 16:53
Европейската комисия предлага извънредни действия в риболовния сектор при Брекзит без споразумение
Приети са две законодателни предложения