ВОДЕЩИ НОВИНИ

всички...

Европейската комисия разреши вноса на 6 вида генно-модифицирани растения

14/01/2018 | 11:25    

Противниците на генните технологии настояват да се обръща повече внимание на защитата на околната среда и здравето на хората

Европейската комисия разреши вноса на 6 вида генно-модифицирани растения. Сред тях е и соя с тройна резистентност срещу хербициди. Според противници на генните технологии, рисковете от консумацията на този вид соя не са достатъчно добре изследвани.

"Издаването на разрешението около Коледните празници и свързаната с това тайнственост от страна на Европейската комисия показват, че тя се страхува от обществената критика", смятат от анти-ГМО-организацията Тестбиотех, базирана в Германия. Според активистите, Комисията е на път да разруши доверието в институциите на Европейския съюз. Противниците на генните технологии настояват да се обръща повече внимание на защитата на околната среда и здравето на хората.

Организацията твърди от доста време, че производителите на посевния материал на генно-модифицираната соя са манипулирали данните за оценката на риска. Като доказателство активистите посочват анализи, предоставени от компаниите в рамките на процеса за издаване на разрешението. От тези данни става ясно, че при проведените експерименти с плъхове е давана соя, пръскана с много по-малко препарати, отколкото това реално се случва на полето.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

21/04/2018 | 21:41
1 000 м. мрежи извадиха инспектори на ИАРА Бургас от яз. Порой
Иззети са 2 броя надуваеми лодки и 40 кг. риба от вида шаран

22/04/2018 | 10:02
Днес отбелязваме Деня на Земята
Тазгодишната тема е „Свят без замърсяване с пластмаси“

21/04/2018 | 10:17
Лозана Василева: България е в топ 10 на държавите, които отделят най-голямо финансово подпомагане за стартиране на бизнес на млади производители
Първият национален форум на младите фермери под наслов „Предай нататък“ се проведе в Пловдив

21/04/2018 | 9:47
Световен ден на мигриращите риби
Защо е важно да има свободни от прегради реки