ВОДЕЩИ НОВИНИ

всички...

Европейската комисия разреши вноса на 6 вида генно-модифицирани растения

14/01/2018 | 11:25    

Противниците на генните технологии настояват да се обръща повече внимание на защитата на околната среда и здравето на хората

Европейската комисия разреши вноса на 6 вида генно-модифицирани растения. Сред тях е и соя с тройна резистентност срещу хербициди. Според противници на генните технологии, рисковете от консумацията на този вид соя не са достатъчно добре изследвани.

"Издаването на разрешението около Коледните празници и свързаната с това тайнственост от страна на Европейската комисия показват, че тя се страхува от обществената критика", смятат от анти-ГМО-организацията Тестбиотех, базирана в Германия. Според активистите, Комисията е на път да разруши доверието в институциите на Европейския съюз. Противниците на генните технологии настояват да се обръща повече внимание на защитата на околната среда и здравето на хората.

Организацията твърди от доста време, че производителите на посевния материал на генно-модифицираната соя са манипулирали данните за оценката на риска. Като доказателство активистите посочват анализи, предоставени от компаниите в рамките на процеса за издаване на разрешението. От тези данни става ясно, че при проведените експерименти с плъхове е давана соя, пръскана с много по-малко препарати, отколкото това реално се случва на полето.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

15/10/2018 | 17:28
Срещи на АСЖБ в Добричко и Силистренско
Местните сортове се нуждаят от рамо сред златото на Добруджа

15/10/2018 | 16:48
Три природни парка получават 1,5 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда“
Това са парковете „Витоша“, „Рилски манастир“ и „Врачански Балкан“

15/10/2018 | 16:24
Активните жени могат да бъдат мотор за възраждането на селските райони
В Лисабон се проведе Международна конференция на жените

15/10/2018 | 15:22
Държавата ще поеме половината от инвестицията за изграждане на мобилни мандри и кланици
Ще има таван на инвестицията, предстои той да се уточни