1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Петър Кировски, МЗХ: Стопаните имат 10 дни да подадат заявление за щета

Петър Кировски, МЗХ: Стопаните имат 10 дни да подадат заявление за щета

Каква е процедурата, ако имате под 100 % засегнати площи

Сезонът на градушките започна. По предварителни данни, най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Големи са пораженията и в Чирпанско.

Какво е важно да знаят стопаните – отговорите дава Петър Кировски, директор дирекция „Растениевъдство“, МЗХ:

„За жалост, градушките тази година започнаха по-рано. Най-важното е там, където са паднали градушките, по местонахождение на имотите, земеделските стопани имат 10 дни да подадат заявление към Общинска служба по земеделие, за да може комисията, която е постоянна, да отиде и да опише щетите, да направи констативен протокол при 100 процента унищожаване, като тук има значение дали имат застраховка или не. Зависи от сроковете.

Ако земеделските стопани са засегнати под 100 процента, се издава обикновен протокол, в който се описват щетите, но той не е за подценяване, защото е документ, който може да се използва след това от земеделските стопани независимо за какво кандидатства. Може да се докаже форсмажор при някои от събитията за определена площ или култура, така че моят съвет е да се отрази документално, за да имаме ние правното основание това, което се е случило на земеделеца, да се отрази по най-добрия начин.

При засегнатите под 100 процента земеделци, ние трябва максимално бързо да съберем и обобщим тази информация в министерството, за да я придвижим по-нататък по реда на държавната помощ за обезщетение при неблагоприятни климатични събития.

Моят съвет е земеделските стопани да се застраховат. Продължаваме работата със застрахователните компании, в контакт сме, защото те изпитват затруднения. Първо, климатът се промени. Второ, те трябва да си преразгледат методиката, по която става оценяването по отношение на датите. Така че, има доста неща, които трябва да се направят и променят със застрахователите.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.