ВОДЕЩИ НОВИНИ

всички...

Предлагат да има таван при броя на животните за лични нужди

12/06/2019 | 18:18    

Въвеждат се и нови изисквания за хуманното отношение към животните в малките ферми

Консултативният съвет по животновъдство предлага промени по наредбата за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. Предложението е до края на годината земеделските стопани, които гледат животни за лични нужди, да намалят стадата си. Те ще могат да гледат максимум 9 крави, 30 броя овце и кози и 3 броя свине за угояване.

Ако промените бъдат приети през юли или август, фермерите ще имат срок от само няколко месеца до края на година, за да изпълнят новите изисквания и за да бъдат законно действащи.

Въвеждат се и нови изисквания за хуманното отношение към животните в малките ферми. Животните трябва да бъдат снабдени с вода от водоизточник, да са оградени и да разполагат с фуражни и силажни помещения. Цели се поддържка на добра хигиена и безопасност за животните.

Обмисля се и въвеждането на ново понятие - фамилна ферма за свиневъдните обекти. Задължително е вавеждането на мерки за биосигурност за отглеждането на не повече от 200 броя свине. Заложено е нововъведението да контролира и условията на пасищата. Те трябва да бъдат с площ от най-малко два декара за една животинска единица, както и да бъдат оградени, да се осигури сигурност за животните и за хората. С цел защита от неблагорпиятни климатични условия върху здравето на животните, фермерите трябва да изградят навес с най-малко две съседни стени, както и постоянен достъп на стадото до храна и вода. Навес няма да бъде необходим за пасищата, при които животните се отглеждат от 15 ноември до 15 март. АГРО ТВ потърси за мнение по темата Националното сдружение на малките и семейни ферми и преработватели, които отказаха коментар до официалното изготвяне на проектозакона.

  Гледайте повече подробности в Новините на АгроТВ

Автор: Елена Дочева

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

25/06/2019 | 17:48
ЕК одобри Националната програма по пчеларство за периода 2020-2022 г.
Отново ще се подпомага ефективната борба с икономически значимите заболявания по пчелите

25/06/2019 | 17:25
Гората на югозапада срещу климатичния стрес
Темата става все по-актуална

25/06/2019 | 16:51
Младите земеделски стопани получиха над 3,47 млн. лева за Кампания 2018
Изискванията за допустимост по схемата са определени в чл. 15 на Наредба 3

25/06/2019 | 16:16
Агропарад 2019 събира край Завет земеделци от цялата страна
Мащабното събитие организира фирма Оптиком