понеделник, 27 Май 2019, 16:00
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
11 Май 2010 09:24 | Интервюта

Усвоени са под 3% от евросредствата от европейската програма по рибарство и аквакултури

Явор Недев - изпълнителен директор на агенцията по рибарство и аквакултури

Усвоени са под 3% от евросредствата от европейската програма по рибарство и аквакултури
Оцени статията
|

- Г-н Недев, как върви усвояването на средства от европейската програма по рибарство и аквакултури?

- Смятам, че това, което досега се е случило с тази програма, може да се вмести в две много кратки изречения. Бюджетът на програмата за 5 години е 107 млн. евро, а до момента са усвоени едва 2.75%. Отворени са 5 от общо 19 мерки. Реално работещи обаче от тези 5 мерки, по които могат да се подават проекти, са 3.

Това са "Инвестиции на борда на риболовните кораби и селективност", "Производствени инвестиции в аквакултурата" и "Развитие на рибарските области". За останалите се актуализират наредбите. За трите месеца, които съм в агенцията, са написани още 12 наредби по различни мерки., т.е. за 3 години от началото на програмата са отворени 3 мерки, за три месеца сега са написани 12 наредби. Мисля, че спокойно мога да оставя тази тема без по-нататъшен коментар.

- Казвате, че наредбите са написани. Кога ще бъдат отворени мерките за кандидатстване?

- Предстои да отворим за прием на проекти по 12 мерки, сред които "Социално-икономически компенсации за управлението на флота", "Акваекологични мерки" , "Риболов във вътрешни водоеми",  "Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища", "Разкриване на нови пазари и промоционални кампании", "Пренасочване на риболовни кораби към дейности извън риболова".

Надявам се това да се случи до края на месец май. Те трябва да бъдат първо публикувани в Държавен вестник и след това ще бъдат едновременно отворени. Нямаме абсолютно никакъв проблем с административния капацитет за обработка на проектите. Служителите в ИАРА си работят нормално. Досега слабото място е било мениджмънтът.

- Кои от тези 12 нови мерки очаквате да предизвикат най-голям интерес?

- Истината е, че всъщност към всички мерки очакваме голям интерес. Причината е, че нашият бранш съдържа два сектора - риболовен, който има огромно значение за много хора в България независимо дали става дума за спортен, любителски или стопански риболов. Другият подсектор е аквакултурите.

Това е изключително полезен за икономиката ни производствен сегмент. Ние имаме амбиции до 2 години да го изравним със средиземноморските му аналози. Фактът, че нашата черноморска брегова ивица е сравнително малка и не можем да се мерим със средиземноморските държави, няма никакво значение по отношение на развъждането на аквакултури.

За него просто трябват сериозни хора, които имат желание да се занимават, а такива в България има. Всеки такъв бенефициент е добре дошъл при нас и ние ще го подпомагаме, защото контекстът на самата програма е за устойчиво развитие на рибарския сектор и подпомагане на по-изостаналите региони.

- Колко проекта се обработват към момента?

- Подписани са 26 договора на стойност над 3.3 млн. евро. От тях пет са с окончателно плащане, два с авансово и един с междинно плащане. Общата сума на извършените плащания е за 241 хил. евро.

Отказаните проекти са 27. За мен това означава, че до този момент проектите са били приемани и обработвани механично. За да има равен брой приети и отхвърлени проекти, означава, че е имало проблем, а съвсем спокойно е можело на тези хора да им бъде помогнато. На никой нищо няма да му стане, ако неангажирано с бенефициента му се каже тук и тук грешиш, поправи си проекта и го донеси отново.

- Какви са най-честите грешки, които допускат кандидатите?

- На този въпрос не мога да отговоря конкретно, защото става дума за експертна оценка до най-малкия детайл. Мога да кажа, че занапред каквито и грешки да има, ние имаме всякакъв вид специалисти и ще помагаме.

- След като се допускат толкова грешки, очевидно компаниите от бранша не са добре запознати с всички изисквания на програмата. Защо не сте правили разяснителна кампания досега и предвиждате ли да има такава?

- Нямаме средства за такъв тип комуникационна стратегия и ще се справяме по изключително практичен начин. Наблягаме в комуникацията човек по човек с помощта на асоциациите, медии и т.н. Смятам, че скъпата комуникационна стратегия в нашия бранш няма да донесе голям  успех.

- Още през миналата година браншовите сдружения в рибарския сектор съобщаваха, че някои от точките в наредбите по отворените мерки са проблемни. Обсъждали ли сте тази тема и обмисляте ли да се направят промени?

- Постоянно сме в контакт със сдруженията. Много е важно да се знае обаче, че има европейски норми за сътрудничество за държавна институция, каквато е ИАРА, и браншовите организации. Ние спазваме тези норми, съветваме се с тях, взимаме конструктивното от техните предложения. Трябва да е ясно обаче, че отговорността за всичко, което се случва, нося аз като ръководител на изпълнителната агенция.

Това означава, че те могат да съветват, да дават мнения, а ние може и да ги вземем в предвид, но може и да не ги вземем. Те си гледат бранша и частния интерес, това е съвсем нормално, но от своя страна ние носим отговорността за спазването на европейските регламенти и националното законодателство.

- През май предстои оценка за съответствие на програмата. Защо се забави и кога ще приключи?

- Тази оценка за съответствие е трябвало да започне през ноември. Това е голяма пречка за отварянето на мерките. Вината за липсата на такава се носи от бившия директор на одитния орган в министерството на земеделието Кристиан Даскалов.

Той е освободен от земеделския министър заради несправяне с работата. Заради неговото нежелание да свърши работата сега колегите ще трябва да пишат в екшън план доклада за оценка на съответствието, тъй като той трябва да се предаде до края на май. Това е труд, който нормално би отнел 3-4 месеца, а те трябва да го напишат сега за 15-20 дни. Ние като звено, което е под тях, няма как да им помагаме, така че стискам палци да се справят.

- Каква цел си поставяте за усвояването на средствата по програмата?

- Целта ни е достигнем до 90% усвояемост на средствата, след което ще си тръгна сам от този пост с гордост.

- Преди няколко седмици стана ясно, че четирите държавни пристанища ще кандидатстват за средства от рибарската програма, което предизвика бурна реакция сред някои черноморски общини, които също имат свои проекти. Защо са избрани държавните?

- Това е недоразумение. Като председател на ИАРА по никакъв начин не мога да деля частни, държавни и общински бенефициенти. Те са наравно пред закона и няма за какво да се сърдят. Смятам, че думите на министър Найденов в Созопол са извадени от контекста.

Финансовата помощ по мярката за инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища е за всички рибарски пристанища в България. Всички могат да се възползват от предвидените 18 млн. евро и това е исторически шанс за модернизацията и развитието им.

- Искате да кажете, че общините могат да подават свои проекти?

- Могат и са напълно наравно с всички други бенефициенти. По всички наредби частни, държавни и общински бенефициенти са с еднакви права. Няма причини някой да си мисли, че би могъл да бъде предпочетен пред другия. И ние, и министър Найденов, работим и помагаме на всички черноморски кметове, областни управители и сдружения

Източник:
 • Дневник
 •  
   
   


  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker