1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Търговските министри от Европейските страни решават бъдещето на Споразумението за свободна търговия с Канада

Търговските министри от Европейските страни решават бъдещето на Споразумението за свободна търговия с Канада

Интересът към СЕТА във Великобритания спадна значително след референдума

Тази седмица търговските министри от Европейските страни решават бъдещето на Споразумението за свободна търговия с Канада. Ето какви са позициите на отделните държави по въпроса.

Припомняме ви, че само преди броени дни германският Конституционен съд отхвърли жалбите на над 200 хиляди граждани срещу СЕТА и даде зелена светлина на правителството да подпише Споразумението, макар и с някои условия.

В съседна Белгия обаче има силна съпротива от страна на френскоговорящата част на страната. Австрия ще подпише договора. Експерти обаче настояват нерешените въпроси да бъдат изяснени по време на ратификацията.

Испания също подкрепя свободната търговия с Канада. Служебното правителство на Мариано Рахой иска споразумението да влезе в сила още през 2017 година. Подобна е позицията и на Португалия. Доскоро Словакия стоеше твърдо зад СЕТА. След протести от страна на профсъюзите и земеделските организации, правителството ще преосмисли позицията си. Чехия също дава зелена светлина, след като допреди 4 години беше твърдо против. Тогава Прага постави условието Канада да отмени визите за чехите, и след като в края на 2013 година това стана факт, подкрепата на страната е осигурена.

Румъния и България имат подобни проблеми с визите за Канада. Затова и позициите на двете страни относно СЕТА не са съвсем ясни. Унгария, Словения, Гърция и Кипър са "За" споразумението, както и Холандия. Италия, Швеция и Финландия до момента застават на страната на поддръжниците на СЕТА. Парламентът на страната ще ратифицира договора през декември.

Френското правителство също подава ръка на Канада, главно защото северноамериканската страна обеща да признае 42 защитени френски географски наименования.

Интересът към СЕТА във Великобритания спадна значително след референдума за напускане на Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.