1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Промените по директните плащания са сериозни

Промените по директните плащания са сериозни

Наредбата все още не е обнародвана

През тази година по обвързаната подкрепа ще има 14 схеми. Според новостите в Наредбата, има повишение в минималните добиви при основните групи зеленчуци. Сериозни са промените и за животновъдите – ще получават подпомагане по осем, вместо по шест схеми. Въвежда  се още система на "жълт картон" при първо нарушение на стопаните.

По план, кампанията по директните плащания трябва да стартира в началото на март, в същото време обаче агроведомството не е готово с наръчника за кандидатстване. С наредбата се въвежда още модулирана ставка по схемата за млечни крави и за тези под селекционен контрол. Разделят се и схемите за млечни и месодайни крави под селекция. За първи път тази година ще се отпускат субсидии за малки планински ферми. „Идеята е с това разделяне да се насочат по-правилно парите за подпомагане, донякъде се разделят бюджетите, за да се подкрепи конкретен сектор или направление“, каза Георги Праматаров, директор  на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ към МЗХ.

Отпада подпомагането за тикви, грах, зелен фасул и орехи. Коригира се субсидирането при отглеждане на сливи, десертно грозде, зеле, дини, пъпеши и протеинови култури, като плащанията там значително намаляват. „Изискването за добив или за реализация не е условие за допустимост, а условие за подпомагане на конкретни хектари или бройка, т.е. ако минималната реализация, която се иска не е достигната това не значи, че кандидата няма да получи подпомагане изобщо“, обясни Георги Праматаров.

Отпада субсидирането за пет вида екологично насочени площи, за които през последните две години са заявявани минимални площи, а при проверки са засечени злоупотреби. Иначе казано, от тази година няма директни плащания за тераси, буферни ивици, изолирани дървета или канавки. С по-справедливи санкции и жълти картони ще наказват стопаните.  

Жълтият картон ще се прилага само за част от схемите – СЕПП, преразпределително плащане, малки и средни стопанства и НАТУРА. Кандидатите с картон след извършена проверка на място, подлежат на такава и през следващата година.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.