понеделник, 22 Октомври 2018, 06:53
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
07 Дек 2017 10:20 | Новини

Европейският съюз няма да изкупува обезмаслено сухо мляко на фиксирани цени през 2018 година

Цели се намаляване на складираните количества

Европейският съюз няма да изкупува обезмаслено сухо мляко на фиксирани цени през 2018 година
Оцени статията
|

Европейският съюз няма да изкупува обезмаслено сухо мляко на фиксирани цени през 2018 година, каквато беше досегашната практика. Идеята е по този начин да се спре нарастването на складираните количества.

В момента в складовете на Европейския съюз има над 380 хиляди тона обезмаслено мляко на прах, изкупено от Брюксел при интервенции през изтичащата година.

Догодина изкупуване пак ще има, но вече няма да е на предварително фиксирана цена, стана ясно след гласуване в Специалната комисия за селско стопанство, при което страните-членки приеха съответното предложение на Европейската комисия. Ако предложението беше отхвърлено, Съюзът трябваше да изкупи нови 109 хиляди тона, без да има възможност да откаже доставките от страна на мандрите.

Вместо това през 2018 година ще има обществени поръчки от Брюксел, при които преработвателите ще могат да предлагат сухо мляко за изкупуване, като исканата цена ще бъде определяща. Против предложението на Европейската комисия гласуваха Литва, Латвия и Полша, аргументирайки, че и догодина цените на млякото ще се нуждаят от подкрепа.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker