1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За дигитализиране на земеделието ще работи ресорното ведомство у нас

За дигитализиране на земеделието ще работи ресорното ведомство у нас

Международният форум "Заедно за силно цифрово земеделие" е част от събитията по време на Българското председателство на Съвета на ЕС

За дигитализиране на земеделието ще работи ресорното ведомство у нас. Добавената стойност ще се повиши с цифрови иновации и постигане на устойчивост на производството в дългосрочен план. Това заяви Румен Порожанов при откриването на форума на високо равнище „Заедно за силно цифрово земеделие“, който се провежда в София.

Дигитализацията на земеделието ще бъде в основата на бъдещата Обща селскостопанска политика. В национален план е необходимо да бъдат осъществени координирани действия между административни звена и диалог със земеделския бранш и IT бизнеса за разработване на национална стратегия, която да формира политиката за цифровизиране на земеделието и агрохранителния сектор или т.нар. земеделие 4.0 – земеделие от четвърто поколение.

Министърът се фокусира и върху развитието на т.нар. дигитални иновационни хъбове в областта на селското стопанство в Европа, които дават възможност за достъп до най-новите знания, опит и технологии за тестване на иновации. Международният форум е част от събитията по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и се организира от Организацията по прехрана и земеделие към ООН в партньорство с Института за агростратегии и иновации и земеделското министерство. Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че през последните 10 години България е постигнала много и у нас всяко постижение "повишава апетита".

Според експертите стратегията за дигитализиране ще помогне на България за подготовката на националния стратегически план за селскостопанска политика след 2020 г. От ФАО заявиха, че земеделието преживява компютърна революция, а за организацията най-важно е да намери инструменти срещу опасността от ново увеличаване на глада в света.

Европейският бюджет ще отдели над 100 милиона евро за цифровизация на земеделието през следващите 2 години. С тези думи във форума се включи и еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел. По думите й едва 40 процента от домакинствата в селските райони в Европейския съюз имат достъп до бърз, широколентов интернет.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.