понеделник, 10 Декември 2018, 13:29
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
23 Юли 2014 16:20 | Новини

Светлана Боянова: Трябва да преобразуваме в пасища близо 700 000 дка орна земя

Поради свръх консервативните си регулации, България рискува да получи санкции от ЕС

Светлана Боянова: Трябва да преобразуваме в пасища близо 700 000 дка орна земя
Оцени статията
|

Пасищата стоят като истинско предизвикателство пред българската държава. Големият проблем е, че сме задължени от ЕС да осигурим минимално съотношение между тях и общата заявена по СЕПП площ. България обаче вече е паднала под този процент и трябва да ги увеличи.

441 710 ха са били заявените пасища през 2007 г., което е 13,05% към общата заявена площ и това е коефициентът, под който не трябва да падаме с повече от 10%. Т.е. не трябва съотношението между заявените пасища и общата заявена площ по СЕПП да пада под 11.75%.

Към 2011 г. са заявени 365 776 ха. Това са 10,29%  към общата заявена площ или – към 21% по-малко от референтния процент.

През 2012 г. са заявени 355 346 ха, което е 9,8% спрямо общото или около 25% понижение в коефициента.

Реално, за да достигнем 11.75 % съотношение, е необходимо да се преобразуват в пасища 63 963 ха обработваема земя.

За съжаление България сама си пречи, защото поставя свръхвисоки изисквания при ползването на пасищата.

Защото Европейският съюз позволява прилагане на регионални практики. В постоянно затревените площи и постоянните пасища може да се включват други подходящи за паша видове като храсти и дървета, при условие че тревата или другите фуражи остават преобладаващи – над 50%.

И още: дава се възможност на държавите членки да вземат решение: да се счита за постоянно затревена площ и подходяща за паша земя, по отношение на която се прилагат установени местни практики, при които тревите и другите тревни фуражи традиционно не са преобладаващи в зоните на паша – т.е. те са под 50 %.

В България сме приели да няма регионални практики и по този начин не се допускат повече от 5 до 7,5 дървета или храсти с височина над 50 см. на декар, в зависимост от продуктивността на пасището, като те не трябва да са компактно разположени. Регламентът ни дава възможност да увеличим размера на допустимите храсти и дървета, при положение че се прилагат някои установени местни практики за паша.

(Например, според сега действащата наредба: 5 дървета могат да заемат площ само от 15 кв. м. (по 3 кв. м. на дърво), което е едва 1,5% от всеки декар – т.е. в този случай държавата изисква 98,5% тревно покритие. В регулациите е записано, че за равнинните райони се изискват 90% (до 100 кв. м. на декар), а в планинските 80% (до 200 кв. м. на декар). В същото време служителите на ДФЗ и МЗХ се престарават в следенето на тези консервативни критерии и често изискват да няма нито едно дърво или храст на даден парцел.)

Така поради свръх консервативните си регулации, България рискува да получи санкции от ЕС.

Повече информация четете в рубрика Актуално на портала...

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker