четвъртък, 17 Януари 2019, 00:01
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
30 Апр 2013 07:48 | Новини

Компенсации за българските пчелари

Смъртността сред пчелите тази зима на места достигна до 90%

 Компенсации за българските пчелари
Оцени статията
|

Българските пчелари научиха, че ЕК готви забрана върху използването на три опасни за пчелите пестицида по време на среща със земеделския министър Иван Станков. Представители на 8 пчеларски организации попитаха министър Станков как ще бъдат компенсирани за високата смъртност сред пчелите, която тази зима на места достигна до 90%.

По време на последния протест на пчеларите преди седмица срещу използването на вредните пестициди, лично служебният премиер Райков и земеделският министър Станков обещаха българският представител в Еврокомисията да гласува против нуклеотидните пестициди. Днес забраната им вече е факт.

По време на вчерашната двучасова среща в земеделското министерство на пчеларите с Иван Станков е станало ясно, че до 1 месец ще излязат точните резултати за броя на загиналите пчелни семейства.

"Тогава пчеларите ще бъдат компенсирани от останалите средства по програма Деминимис, които са в размер на 2 млн. лева" - уточни Иван Кожухаров, заместник-председател на Националната асоциация на пчеларите професионалисти.

За да получат компенсации, пчеларите трябва да подадат заявления в регионалните центрове на Фонд "Земеделие", като това трябва да стане след приключване на проверките за загиналите пчелни семейства.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker