понеделник, 22 Април 2019, 17:13
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
08 Яну 2019 16:02 | Новини

ЕС увеличи вноса на соя от САЩ със 112%

Планирани са и преговори за ново търговско споразумение

ЕС увеличи вноса на соя от САЩ със 112%
Оцени статията
|
Ключови думи: внос, ЕС, САЩ, соя

Вносът на американска соя в Европейския съюз е нараснал със 112 процента през второто полугодие на 2018-та. Това съобщи Европейската комисия в навечерието на нови преговори между комисарят по търговските въпроси Сесилия Малмстрьом и американския търговски министър. 

При срещата си през юли миналата година Жан-Клод Юнкер и американския президент Доналд Тръмп договориха да смекчат търканията по търговските въпроси между Европейския съюз и Съединените щати. Планирани са и преговори за ново търговско споразумение. Част от договореностите между Юнкер и Тръмп беше и обещанието Европейският съюз да внася повече соя.

От тогава Съединените щати изместиха Бразилия като най-голям доставчик на протеиновата култура. Увеличението със 112 процента е за периода от юли до декември миналата година. За тези 6 месеца три четвърти от внесената в Европа соя е дошла от САЩ.

Резултатите са благоприятни и за американските фермери, които са сред най-ревностните привърженици на Тръмп. От тяхна гледна точка цифрите показват, че 28 на сто от изнесената соя е била насочена към Стария континент, който така се превръща в един от най-важните им пазари.

Освен политически, има и чисто икономически причини за увеличения внос на американска соя. Заради търговската война между Вашингтон и Пекин тя беше доста по-евтина от бразилската. Очаква се през новата година количествата да се запазят, след като Европейската комисия започна процедура за допускане на соя за производство на биогорива.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker