Целта е стопаните да се възползват от една свободна ниша на българския пазар
Очаква се през следващите седем години част от българските биоземеделци да се насочат към месодайното животновъдство. Целта е така да се възползват от една свободна ниша на българския пазар. Това стана ясно от форум, организиран от асоциация „Биопродукти“, съобщи investor.bg.
Предпоставка за това е новата Програма за развитие на селските райони (2007-2014 г.), в която освен биологичното растениевъдство ще се подпомага и биологичното животновъдство. Сега в България има най-много десетина биоферми за месо, но броят на животните в тях - овце, говеда и кози, е съвсем малък.
„Определено някои биопроизводители смятат да се заемат с отглеждането на животни по биологичен начин със старта на новата ПРСР“, заяви Веселина Ралчева от организацията. Тя посочи, че засега фермерите планират основно да отглеждат кози и овце.
„И в момента няма пречки пред реализацията на биомесо, напротив, има търсене, но лицензионните и разрешителните режими са твърде много“, казва Петранка Гагова, биопроизводител с опит в отглеждането на птици по биологичен способ. По думите й тя е издържала само година на многобройните проверки, като някои от инспекциите на институциите се припокривали. И в момента продължава да отглежда бройлери, но без производството да се води био.
Според производителите, проблем е и липсата на сертифицирани кланици, в които произведеното по биологичен начин месо да не се смесва с продукцията на конвенционалните ферми. От сектора твърдят, че интересът на потребителите към всички видове биохрани расте и е напълно възможно месото от биоферми да бъде реализирано освен чрез износ, и на българския пазар.