1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Плевен отново става столица на пчеларството

Плевен отново става столица на пчеларството

Над 110 фирми от България, Европа и Азия са заявили участие до момента в най-големия пчеларски форум на Балканите

Над 110 фирми от България, Европа и Азия са заявили участие до момента в най-големия пчеларски форум на Балканите - Международното изложение "Пчеларство - Плевен 2011". Това съобщиха днес на пресконференция организаторите от "Партнерс експо" ООД. За първи път ще се включат гости от Египет, на пазара се завръща със свои продукти и Чехия.

Петима международни лектори и множество родни ще представят пред участниците последните новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, ветеринарни препарати, лицензирано производство на майки и отводки, пчелни продукти и производи /козметика, напитки и др./, специализирано обучение и литература, медоносна растителност. С информационен щанд за представяне на Програмата за развитие на селските райони тази година се включва и Министерство на земеделието и храните.

В изложението висококачествен мед и пчелни продукти ще предложат водещи пчелари от страната. На продуктите на всички фирми са направени изследвания и гарантираме, че в меда няма захар, каза мениджърът на "Партнерс експо" ООД Нели Данова. По актуалната тема за био пчеларството ще бъде представен и един напълно нов продукт - сертифициран оцет от мед и пчелни продукти.

Средно 4 лв. е изкупната цена на килограм мед, допълни председателят на Областния пчеларски съюз Плевен Васил Палазов. Над 1000 са пчеларите, които са членове на съюза в областта, още толкова не са организирани. Средно по 25 кошера гледа всеки един от тях, но има хора, които гледат и по над 300 кошера. Тревожна е тенденцията, която се наблюдава напоследък - намаляване на пчелните семейства, разпадане на пчелната колония и изпразване на кошерите, каза още Васил Палазов. Негативно се отразява и застаряването на пчеларите - заради липсата на държавни политики в помощ на производителите все повече млади хора се отказват да се занимават с отглеждане на пчели.

Деветото Международно изложение "Пчеларство - Плевен 2011" ще бъде открито на 11 февруари, петък, от 10.00 часа на втория етаж в City Center "Mania Tower". То ще продължи до 13 февруари. Тогава ще бъдат връчени призовете на отличените в конкурса "Пчеларството - екология и плодородие, пчелният мед - здраве и дълголетие". След това ще е и официалното награждаване на участниците и връчването на приза "Най-проспериращ млад пчелар".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.