Не може да има ГМО в продукти, в които няма остатъчна ДНК
Продуктите съдържащи соя и царевица са с най-голяма вероятност за съдържание на генетично модифицирани организми (ГМО). Това твърди Любина Донкова – ръководител на Националната лаборатория за контрол на ГМО към Столичната РИОКОЗ предаде Агенция „Фокус”. Донкова поясни, че в лабораторията изследват соеви суровини – гранулати и изолати, които се използват при производството на колбаси. Изследват се колбасите. Също така соев лецитин, който е суровина, която се използва при производството на вафли и сладкарски изделия. Изследват се вафлите, както и крайните продукти на това производство. Също соево брашно. Царевица и царевични продукти също се изследват. Това са царевично брашно, царевично зърно, качамак, царевичен чипс, царевичен снакс, пуканки. „Изследваме ориз и оризови продукти – спагети например. До този момент не сме открили наличие на ГМО в ориза. За царевицата сме установили в някои продукти. Имаше например един царевичен снакс, внос от Румъния. В две партиди имаше наличие на ГМО над допустимата норма. Имаше и един царевичен хляб. Но за миналата година няма наднормени царевични продукти”, информира тя.
Не може да има ГМО в продукти, в които няма остатъчна ДНК, уточни експертът. „Определянето на ГМО е изследване на генетичния материал, на ДНК. Когато в готовия продукт няма остатъчна ДНК, няма как да има ГМО, защото няма как да се определи. Например – в продукти, в които вследствие на технологичната обработка са изключително концентрирани като въглехидрати или мазнини, в тях няма ДНК; или продукти, в които ДНК е изключително деградирала, т.е. тя изобщо не е импактна, също няма как да има ГМО. Това са продукти като захарни сиропи, нишестета, скорбяла. Тези продукти съдържат въглехидрати”, обясни Донкова. По думите й, плодовете и зеленчуците не са изследвани, но в България със Закона за генетично модифицираните организми е абсолютно забранено да се предлагат на пазара, да се внасят или да се освобождават в околната среда плодове и зеленчуци с наличие на ГМО.