Нова наредба ще регламентира прилагането на правила за биопроизоводство
Най-предпочитаните за отглеждане от биопроизводителите у нас са зърнено-житните, техническите и овощните култури (сливи, череши, праскови, вишни). Напоследък голям интерес се проявява и към биологичния начин на производство на бадеми и лешници, медицински и ароматни растения, лавандулата и маслодайната роза, лозя, малини и ягоди, съобщи директорът на Дирекция „Растениевъдство“ към МЗХ Евгения Митрова при откриването на конференцията „Маркетинг в биологичното земеделие" в рамките на Първата международна изложба „БиоАгра“.
Сертифицираните екологични площи в България са повече от 5 млн. декара. От тях се събират диворастящи плодове, билки, гъби. Изключителен успех има традиционното производство на различни видове биологично сертифициран пчелен мед с отлични качествени показатели. Пчелните семейства през 2010 г. са 46 000 или с 5000 повече от 2009 г., обяви данните от агростатистиката Митрова.
По думите й ръстът в биологичното ни производство се илюстрира и с подем в биологичното животновъдство. Увеличен е броят на овцете и козите, от които се добива сурово мляко като суровина за производството на различни видове бели и жълти сирена, по-голямата част от които са експортно ориентирени.
Министерството на земеделието и храните се стреми да усъвършенства правната рамка на националното законодателство в сектора биопроизводство. В момента се работи по нова Наредба за прилагане на правила за биологичното произоводство у нас, съобщи Митрова.